CNA a decis, marti, sa recomande uniformizarea volumului sunetului in programele de radio si televiziune, astfel incat sa fie eliminat discomfortul creat telespectatorilor si ascultatorilor, resimtit in special la difuzarea publicitatii.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) vrea sa elaboreze un standard pentru nivelul tariei sunetului, prin care sa se asigure o uniformizare a volumului acestuia in programele de radio si televiziune, prin punerea in aplicare a Recomandarii European Broadcasting Union (EBU) 128-2011.

In acest sens, in sedinta de marti, Consiliul a adoptat o recomandare la propunerea "Grupului de lucru Loudness", constituit din initiativa CNA si coordonat de Sotir Caragata, director al Directiei Secretariat General din CNA.

Grupul Loudness este format din reprezentanti ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de productie si ai mediului universitar (Universitatea Politehnica Bucuresti, Uniunea Cineastilor din Romania - UCIN, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune, Pro TV, Antena Group, Realitatea TV, Romania TV, B1 TV, The Money Channel, Europa FM, RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Abis Studio, AV Audio SYS, Pink Stripe) si din trei reprezentanti ai CNA (Sotir Caragata, Petre Dinca si Cristian Ivanciovici), scrie MEDIAFAX.

Sotir Caragata a declarat, in sedinta de marti, ca Grupul Loudness a fost constituit pentru a analiza problemele generate de lipsa de uniformitate a volumului sonor din programele audiovizuale si pentru a identifica solutii pentru remedierea acestora. El a facut referire la numeroasele reclamatii primite de CNA din partea telespectatorilor, care sunt nemultumiti de faptul ca sunetul nu este uniform in programele de la televiziune si radio.

Membrii Grupului Loudness au avut trei intalniri de lucru la sediul CNA, in perioada 8 aprilie - 20 mai, adoptand in cadrul intalnirii din 20 mai o propunere de recomandare, care a fost analizata in sedinta de marti de membrii CNA.

Recomandarea a fost adoptata marti de membrii CNA, cu cateva modificari la propunerea Narcisei Iorga, care a cerut eliminarea oricaror termene de punere in aplicare a acestei recomandari. Iorga a atras atentia ca CNA nu detine echipamentele si nu poate masura taria sunetului in programele difuzate de posturile de televiziune si radio.

Citeste si:
Top 4 greșeli de evitat atunci când cumperi un TV Smart
Top 4 greșeli de evitat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.