Peste 20.000 de medici romani salveaza vieti in strainatate, chiar daca statul a platit pentru pregatirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei ramasi in tara sunt prost platiti, responsabilitatea fiind a Romaniei, care ii alunga, a declarat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, citat de MEDIAFAX.

Declaratia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a fost facuta sambata, intr-o conferinta prilejuita de intalnirea din Romania a Consiliului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).

Cu acelasi prilej, medicul francez Xavier Deau, secretar general CEOM, a declarat ca medicii romani invata foarte repede si se descurca excelent cu o tehnica medicala moderna. "Avem o zona unde trei medici francezi au iesit la pensie destul de tarziu, pe la 70 de ani, ca nu aveau un inlocuitor, iar in prezent un medic roman face munca celor trei. E problema salariilor: aici (in Romania - n.r.) primesc 300 de euro, iar in Franta castiga de 10 ori mai mult", a spus Deau.

La randul sau, medicul belgian Roland Kezman, presedintele CEOM, a spus ca o mare parte dintre medici romani raman in strainatate pentru ca se simt bine acolo si au conditii de munca bune.
Potrivit datelor CEOM, mumarul medicilor romani care ingrijesc bolnavii din Franta a crescut cu peste 464 la suta din 2007 incoace, ajungand la peste 3.100 si intrecandu-l pe cel al doctorilor veniti din Belgia (1.579).

Prof. dr. Vasile Astarastoae spune ca migratia medicilor romani a inceput in 2007, cand au plecat peste 500, iar de atunci numarul a tot crescut. In opinia lui, responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt este a Romaniei, care, practic, ii alunga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.