Oferta educationala din Romania trebuie sa fie corelata cu nevoile mediului de afaceri, iar universitatile sa colaboreze mai mult cu industria, pentru ca studentii nu sunt pregatiti corespunzator si firmele sunt nevoite sa-i instruiasca aproximativ un an dupa angajare.

In ceea ce priveste educatia pe tara, trebuie sa avem o corelare a ofertei educationale cu nevoile mediului de afaceri. Este foarte important pentru ca, in medie, angajatorii din Romania petrec un an sau mai mult reinstruind un student proaspat angajat pentru a-l face pregatit cu adevarat pentru cerintele locului de munca, ceea ce este foarte ineficient pentru ca se ajunge la sute de mii de ani aproape irositi intrucat studentii, in medie, nu sunt pregatiti sa inceapa din prima zi sa performeze la locul de munca", a declarat vineri Radu Tatucu, membru al echipei de cercetare al Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP), la un seminar pe tema capitalului uman gazduit de BNR.

El a aratat ca o problema majora In Romania o reprezinta colaborarea foarte scazuta intre universitati si industrie.

"Foarte mult potential este irosit sau ar putea fi folosit mult mai bine printr-o colaborare mai stransa intre universitati si mediul de afaceri", a spus Tatucu.

In acest sens, ar trebui dezvoltate centre de instruire vocationale specializate. Totodata, este nevoie de instruirea continua a profesorilor, reprezentantul GRASP considerand ca, desi cursurile pentru profesori pot exista pe hartie, in realitate nu sunt implementate in practica.

"De asemenea, recomandam implementarea unei abordari de educatie pe tot parcursul vietii. Lumea in care traim astazi este atat de mobila, se schimba continuu si, daca nu exista aceasta abordare de invatare pe tot parcursul vietii, vom ramane in urma, alte tari o fac deja de mult timp", a afirmat Tatucu, scrie MEDIAFAX.

El a mai aratat ca universitatile ar trebui sa realizeze evaluarea performantelor absolventilor prin prin prisma competentelor dobandite de studenti si a angajabilitatii, precizand ca universitatile de prestigiu din lume aplica aceste evaluari pentru o mai buna performanta atat a universitatii, pentru a pregati mai bine studentii, cat si ca indicator pentru mediul de afaceri.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

"La foarte multe universitati de prestigiu din strainatate aceasta evaluare este extrem de importanta, se ia in considerare care este rata de angajare a studentilor la trei luni de la absolvire, la un an, care este salariul mediu obtinut de un absolvent la trei luni, la un an, la trei ani dupa absolvire si asa poti sa vezi ca studentul de la universitatea X are in medie o rata de angajare mai buna, un salariu mai mare, pentru ca sunt corelate cu nivelul de educatie primit de la universitatea respectiva. Asta forta universitatile sa dezvolte abilitatile studentilor la nevoile pietei, sa existe interactiuni mai stranse cu mediul de afaceri pentru a vedea care sunt nevoile", a explicat Tatucu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.