Social 4 Iunie 2013 12:08
Barbatii trecuti de 65 de ani primesc cu 32% mai multi bani de la stat decat femeile, arata un studiu al Comisiei Europene citat de evz.ro.

CE semnaleaza ca Romania este in prezent unul dintre cele doar doua state membre care nu a luat inca nici o decizie in sensul egalizarii varstei de pensionare pentru femei si barbati si in care rata de ocupare a lucratorilor varstnici, de 41,4% in 2012, este considerabil mai mica decat media UE, recomandand masuri pentru remedierea acestor situatii.

Intr-un numar mare de state s-au constatat diferente de pensie foarte mari intre barbati si femei, cele mai accentuate fiind in Luxemburg (47%) si Germania (44%). La polul opus, cele mai mici diferente de pensie s-au inregistrat in Estonia (4%), urmata de Slovacia (8%).

Intr-un numar de 17 state membre, printre care si Romania, exista diferente mai mari sau egale cu 30%.

Principalul motiv pentru care femeile incaseaza o pensie mai mica este valoarea mai scazuta a salariilor primite de-a lungul vremii, dar si faptul ca numarul femeilor care obțin un loc de munca este mai mic decat al barbaților.

Studiul, citat de evz.ro, mai constata ca maternitatea si casnicia contribuie de asemenea la diferentele de pensie. Datele arata in mod clar o „penalizare a maternitatii”, aceasta ducand la dezavantaje in ceea ce priveste pensiile femeilor in aproape toate statele membre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.