Pacientii vor plati o noua taxa in spitale, in functie medicul care ii consulta si/sau trateaza, scrie realitatea.net.

Un proiect pilot intocmit de Ministerul Sanatatii arata ca, de la 1 septembrie, pacientii din spitalele de stat vor fi taxati ca la privat. Aceasta este solutia ministerului ca sa poata mari salariile personalului medical.

Daca un pacient alege sa se trateze la un anumit medic, va trebui sa achite o taxa de pana la 1.500 lei.

Taxa va fi stabilita de fiecare spital in parte, iar valoarea taxei va fi de cel mult 1.500 lei pentru fiecare pacient internat. O consultatie pentru pacientii din ambulatoriu va costa cel mult 150 lei.

Potrivit acestui proiect medicii vor fi platiti astfel:

  • parte fixa (salariu de baza),
  • parte variabila (pregatire profesionala,
  • calitatea muncii,
  • cantitatea muncii,
  • fidelizarea muncii),
  • sporuri pentru conditii de munca,
  • venituri din garzi,
  • venituri din taxa platita de pacienti.
Banii obtinuti din aceasta taxa vor fi distribuiti in felul urmator: 70% din suma va fi acordata medicului care conduce procesul terapeutic, 20% catre personalul auxiliar, iar 10% unitatii sanitare.

Potrivit noului proiect al Ministerului Sanatatii medicii ar putea primi mai multi bani in functie de pregatirea profesionala, adica atestate, a II-a specialitate, masterat, doctorat, publicatii.

In cazul interventiiilor chirurgicale, medicului anestezist ii revine cel putin 20 la suta din totalul taxei platite de pacient, care se deduce din procentul cuvenit medicului care conduce procesul terapeutic, cuantumul fiind stabilit de comun acord cu medicul chirurg si cu conducerea spitalului, se mai arata in proiect.

Referitor la acest proiect, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu exista, in acest moment, niciun proiect asumat, dar ca "in circulatie" sunt mai multe variante de lucru.

"In acest moment, exista mai multe variante de lucru pe tema salarizarii medicilor in functie de performanta, neexistand niciun proiect asumat de Ministerul Sanatatii. Toate variantele de lucru se discuta impreuna cu organizatiile de medici si pacienti, care sunt partenerii Ministerului in elaborarea tuturor masurilor legislative din domeniul sanatatii", s-a aratat, in acelasi context, intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS).

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.