Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, miercuri, ca nu sunt posibile majorari salariale ale personalului medical in 2013, explicand ca bugetul disponibil anul acesta este, practic, mai mic decat cel din 2012, astfel ca "nu e de unde".

"Anul 2013 este un an trist din punct de vedere al fondurilor. Noi, practic, avem bani mai putin in 2013 decat in 2012, practic, pentru activitatile curente. Nu va pot spune ca va asigur o crestere salariala, pentru ca nu e de unde. Va spun deschis. E obligatia mea. Nu avem aceasta posibilitate", a declarat ministrul, la o intalnire cu liderii Sanitas.

Eugen Nicolaescu a tinut sa sublinieze, in acelasi context, cat este de important ca spitalele sa nu mai acumuleze datorii, relateaza MEDIAFAX.

"Daca nu mai sunt arierate, cat platim in acest an pe arierate, vom avea (anul viitor - n.r.) un buget mai mare cu aproximativ 800 de milioane de euro. Sunt bani seriosi intr-un sistem sarac", a spus Nicolaescu.

Ministrul a recomandat liderilor Sanitas reuniti la Bucuresti, miercuri, la Consiliul National, "sa stea cu ochii" pe managerii spitalelor, ca sa nu mai faca arierate, avertizand ca unitatile sanitare, daca tot vor acumula datorii, ar putea sa intre in insolventa.

"Fondurile alocate sanatatii sunt departe de a fi multumitoare, sunt departe a acoperi necesarul. Si cand vorbim de necesar, sa nu ne gandim a avea o situatie exceptionala, ci a avea o situatie normala. Cred ca mai avem mult pana la normalitate, important este sa vrem sa ajungem acolo. Dar pentru asta trebuie sa nu mai avem arierate. Daca nu vor mai fi datorii, atunci vom da mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem servcii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii", a mai spus ministrul, la intalnirea cu liderii Sanitas.

Cu acelasi prilej, Nicolaescu le-a cerut sindicalistilor sa sprijine ministerul astfel incat spitalele sa nu mai acumuleze datorii.

"Va solicit sa ne sprijiniti in modul in care sa urmarim managerii de spitale sa nu mai faca arierate in acest an. Pentru ca orice arierat facut in acest an ne greveaza sperantele anului 2014. Arierate inseamna sa platim si la anul arierate, in loc sa facem ce ar trebui cu banii, adica sa dam mai multi bani la salariati, la medicamente si materiale sanitare, sa facem serivii mai bune pentru cetateni si sa dam mai multi bani pentru investitii (...) Sa stam cu ochii pe manageri, sa facem o monitorizare foarte clara, foarte precisa, si sa stim cand acestia (managerii spitalelor - n.r.) se abat de la reguli (...) S-ar putea ca, intr-o zi, spitalele sa se inchida, ca nu mai au de unde sa platesca datoriile care le fac. Ati vazut ca a aparut un act normativ cu insolventa primariilor, probabil vom ajunge candva si la spitale publice care sa intre in insolventa pentru ca au datorii", a explicat ministrul.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.