Politia Romana a inregistrat in primul trimestru circa 9.700 de furturi din locuinte, dintre care 40-45% au fost in mediul urban, majoritatea la blocuri, respectiv apartamente si boxe, hotii profitand de usile neasigurate, insa numarul faptelor nu a crescut fata de perioada similara a anului trecut.

"Anul trecut, ca si in primul trimestru al acestui an, furturile din locuinte reprezinta 14% din totalul furturilor sesizate Politiei Romane, deci nu sunt atat de insemnate", a declarat joi intr-o conferinta de presa comisarul-sef Calin Aurel, director in cadrul Directiei Investigatii Criminale, cu ocazia lansarii unei campanii de informare si avertizare a cetatenilor, denumita "Nu-ti scapa casa din ochi!", derulata impreuna cu Groupama Asigurari.

Potrivit MEDIAFAX, la orase, hotii actioneaza in timpul zilei pe parcursul saptamanii de lucru (54,9%), iar in weekend pe timpul noptii (56,3%). In schimb, la sate prefera sa dea spargeri noaptea, atat in cursul saptamanii (60,8%), cat si in weekend (60,1%).

Cel mai adesea, hotii fura bani (30%), aparatura electronica, audio/video, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), aparate folosite in constructii (10,9%), haine (10,1%), produse alimentare (9%), electrocasnice (8%), bauturi alcoolice (5,6%) si materiale de constructii (5,5%), potrivit unei analize a Politei efectuate pe 3.000 de cazuri solutionate, prezentata de comisarul-sef Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii.

In cele mai multe cazuri (22,8%) pierderile sunt estimate intre 100 si 500 de lei, urmate de cele cu 500-1.000 de lei (15,3%) si doar in 0,7% din cazuri sunt furate bunuri si bani in valoare de peste 50.000 de lei.

Furturile au loc pe fondul usilor neasigurate sau prin imprietenirea hotilor cu proprietarii, pretinzand ca sunt de la diverse institutii sau companii de utilitati, dar si prin spargerea efectiva a locuintei.

Furturile din locuinta inregistrate prin escaladarea obstacolelor, fortarea usilor sau ferestrelor, folosirea unor chei potrivite sau chiar a celor originale, spargerea zidurilor, acoperisurilor sau podelelor reprezinta 63% din totalul acestora.

Restul sunt comise prin acces liber, adica hotii au profitat de neatentia sau neglijenta proprietarilor care au lasat geamurile sau usile deschise, au castigat increderea locatarilor, imprietenindu-se cu acestia sau au folosit diverse pretexte pentru a patrunde in locuinta.
Exista patru tipologii de hoti, respectiv cel muncitor (care se prezinta ca fiind instalator, electrician, lucrator la deratizare sau utilitati), cel oportunist (profita de usi/geamuri lasate deschise), cel semi-mascat (tipul comun de spargator prin efractie) si hotul intelectual (imbracat elegant, cu servieta diplomat, in care are instrumente de spargere).

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Hotii sunt in general barbati (89,4%) cu varste cuprinse intre 14 si 40 de ani, cetateni romani fara ocupatie, cu studii genrale. Acestia provin din familii cu conditii economice precare, dezorganizate, necasatoriti sau care traiesc in concubinaj. Majoritatea au antecedente penale sau sunt recidivisti, au domiciliul in localitate sau in cele limitrofe, mai rar fiind cazul infractorilor voiajori.

Campania "Nu-ti scapa casa din ochi!" se va derula in perioada mai-iulie 2013, in care Politia va trimite 300.000 de scrisori cetatenilor in cutiile postale, De asemenea, va distribui 150.000 de brosuri si 5.000 de afise asociatiilor de proprietari din mediul urban pentru a fi expuse la avizierele blocurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.