Peste 1,1 milioane locuinte au fost debrasate in ultimii 10 ani de la sistemul de incazire centralizat, unul din factori fiind cresterea pretului la caldura, potrivit Ariston

Furnizorul de centrale termice Ariston Thermo Romania.estimeaza ca parcul de centrale termice a depasit 1,5 milioane unitati, fata de 1,4 milioane locuinte inca bransate.

"Cresterea continua a pretului la energia termica, problemele constante ale CET-urilor din intreaga tara, cat si dorinta de independenta a romanilor a dus, in ultimii zece ani, la debransarea a peste 1,1 milioane de locuinte de la sistemul de incazire centralizat. (...) In anul 2002 sistemul centralizat deservea 2,5 milioane de locuinte, pentru ca in acest moment doar 1,4 milioane sa fie inca bransate. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,5 milioane de unitati", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de MEDIAFAX.

Cele mai mari cresteri ale pretului la energia termica facturat catre populatie in perioada 2008 - 2012 au fost consemnate in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%), Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%), a aratat reprezentantul companiei.

Potrivit calculelor Ariston, in acest moment sapte judete din Romania (Alba, Mures, Maramures, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Ialomita, Ilfov) nu mai depind de sistemul centralizat de incalzire, in timp ce 17 judete mai au bransate sub 30% din locuinte.

La polul opus se afla judetele in care peste 70% dintre locuinte depind inca de sistemul centralizat, numarul acestora fiind insa tot mai mic. In acest moment doar Bihor, Mehedinti, Valcea, Giurgiu, Constanta si Galati au un numar atat de mare de locuinte bransate, conform companiei.

Pe aceasta lista se afla si Capitala, unde 560.000 de locuinte sunt inca bransate, in conditiile in care la nivel national exista un total de 1,4 milioane de locuinte bransate la CET-uri, a spus Draguleanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.