Romania se afla in fruntea statelor UE cu cel mai rapid ritm de imbatranire a populatiei in urmatoarele decenii, scrie MEDIAFAX.

Scaderea PIB-ului potential, prin reducerea contributiei fortei de munca si capitalului, presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, prin majorarea cheltuielilor cu asistenta sociala, si afectarea ratei de economisire sunt principalele consecinte ale imbatranirii populatiei, potrivit BCR.

In prezent, 1 din 7 romani are peste 65 de ani, in 2030 se va ajunge la un raport de 1 la 5 persoane, iar in 2060 la 1 din 3, daca natalitatea nu va fi imbunatatita.

Traim mai mult sau murim mai incet? A crescut speranta de viata, dar suntem mai bolnavi

O prima consecinta economica a imbatranirii si reducerii populatiei totale este scaderea PIB-ului potential, prin diminuarea contributiei fortei de munca, dar si a capitalului, in conditiile afectarii economisirii interne.

Daca in anul 1990 existau 0,4 pensionari la fiecare salariat, raportul s-a inversat din 1998, iar in prezent la fiecare salariat sunt 1,2 pensionari, urmand ca la orizontul anului 2060 la fiecare salariat sa fie 1,5 pensionari.

A doua consecinta este presiunea tot mai mare asupra bugetului de stat, atat pe partea de venituri, prin afectarea cresterii economice, cat si pe partea de cheltuieli, prin majorarea cheltuielilor pentru asistenta sociala si sanatate.

Orice crestere a cheltuielilor publice pentru protectie sociala peste nivelul actual poate avea loc numai in conditiile in care are loc si o crestere a ponderii veniturilor bugetare in PIB, care sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana, de 32,9% din PIB in 2011. Cresterea veniturilor bugetare in PIB trebuie sa se faca prin intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale si nu prin majorarea fiscalitatii, care ar degrada mediul de afaceri.

Cea de-a treia consecinta a imbatranirii si reducerii populatiei consta in afectarea ratei interne de economisire si, implicit, a investitiilor.

Citeste si:
BCR a luat atitudine în urma afirmațiilor controversate făcute de...
BCR a luat atitudine în urma...

Topul tarilor "prea batrane" pentru a se mai sustine pana in 2060


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.