INS va prezenta in luna iulie rezultatele finale privind recensamantul populatiei efectuat in 2011, cu trei luni mai devreme decat termenul initial, iar datele vor fi analizate si discutate cu o comisie de experti, a anuntat, miercuri, presedintele institutiei, Tudorel Andrei.

"Putem anunta rezultate finale ale recensamantului populatiei si locuintelor in cursul lunii iulie si nu octombrie (...) Vom avea rezultate finale in conditii normale. Nu vreau sa va asteptati la rezultate spectaculoase, ci la rezultate clare, care sa fie comunicate de o maniera transparenta societatii civile si mass-media", a spus Andrei, la prima conferinta de presa de cand a preluat mandatul de presedinte al Institutului National de Statistica, transmite MEDIAFAX.

El a aratat ca INS a decis constituirea unui grup de experti pe demografie si comunicare, avand ca scop o evaluare corecta din punct de vedere metodologic, dar si asigurare unei comunicari corecte pentru cei care vor utiliza datele privind recensamantul populatiei.

"Este vorba de experti de prima mana, personalitati puternice care nu vor accepta niciun compromis. Am acceptat acest risc de a avea o discutie stiintifica si onesta cu acesti specialisti pentru a putea livra in iulie date finale corecte si acceptate", a adaugat Andrei.

El a aratat ca finalizarea recensamantului este prioritatea INS, intrucat de maniera in care sunt primite si acceptate rezultatele finale depinde si cum va fi perceput in societate statutul statisticii si al statisticienilor.

Datele complete privind recensamantul vor fi publicate insa in 2014.

"La recensamant nu vom putea da toate datele. Finalizarea recensamantului este programata pentru 2014, cand se vor publica si cele cinci carti. In iulie vom anunta informatiile relevante, strict necesare pentru recensamantul populatiei", a mai spus Andrei.

Recensamantul populatiei a fost puternic politizat inca de la faza de culegere a datelor, cand opozitia din 2011 a boicotat procesul, reclamand ca datele solicitate de statisticieni ar urma sa fie utilizate in scop electoral.

Ulterior, rezultatele recensamantului au capatat o importanta politica mult mai dramatica, miza fiind validarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu. La acel moment, mai multi politicieni au acuzat INS ca ar tergiversat finalizarea referendumului.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

La sfarsitul anului trecut, INS a anuntat o ajustare semnificativa a datelor privind PIB pentru 2011, cu un minus de 20 de miliarde lei, care a starnit o reactie dura din partea Guvernului, finalizata prin decizia premierului Victor Ponta de a-l demite pe presedintele de atunci al institutului, Vergil Voineagu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.