Nu exista lege care sa interzica arborarea drapelelor comunitatilor locale. Un judecator roman a decis ca un astfel de demers nu contravine reglementarilor actuale

"Legislatia romana nu contine decat prevederi refereritoare la arborarea drapelelor altor state”, a explicat, pentru evz.ro, fostul senator UDMR Gyorgy Frunda, in prezent consilier al premierului Victor Ponta.

Legea 75/ 1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice, contine cateva articole care se refera strict la arborarea pe teritoriul tarii a steagurilor altor state.

„Consiliile judetene sau locale pot decide, in conditiile in care nu exista o prevedere legala”, a sustinut Frunda.

Precizarile consilierului premierului Ponta vin la cateva zile dupa scandalul provocat de declaratiile secretarului de stat in ministerul ungar la afacerilor externe, Nemeth Zsolt. Acesta a spus ca maghiarii din Transilvania sunt supusi unei agresiuni simbolice si, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie sa raspunda, arborand steagul Tinutului Secuiesc.

Mai este un an pana la viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria, iar popularitatea partidului de guvernamant, FIDESZ, condus de Victor Orban, a scazut dramatic de la alegerile din 2010. Analistii politici arata ca FIDESZ are nevoie de radicalizarea maghiarilor de peste hotare, care au drept de vot la aceste alegeri.

In consecinta, tensionarea relatiilor romanomaghiare l-ar ajuta pe premierul Viktor Orban. UDMR, prins intre guvernul lui Orban si cel a lui Ponta (cu care are o relatie buna) a avut reactii contradictorii.

„Guvernul Ungariei sa nu exporte din Ungaria aceste dispute politice”, a declarat liderul UDMR Laszlo Borbely.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.