Ileana Sărăroiu, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară din România, a avut parte de un destin crunt, sfârșind la doar 42 de ani. Lumea artistică a fost bulversată de dispariția ei fulgerătoare, mai mult cu cât asupra morții sale a planat un zvon terifiant conform căruia artista ar fi fost îngropată de vie. Dat fiind că s-a petrecut în condiții bizare, trecerea sa în neființă a fost anchetată cu mare atenție.

Ileana Sărăroiu, ultima nuntă. „Crizantema de aur” a muzicii românești ar fi fost îngropată de vie

În noaptea de 12 spre 13 mai 1979, Ileana Sărăroiu se afla pe scenă, unde cânta la o nuntă în comuna Unirea, din județul Călărași. De atunci, așezarea din Bărăgan a devenit cunoscută în toată țara, căci uniunea dintre Liliana și Gheorghe Ispas s-a transformat într-o tragedie.

„Mi-aduc aminte ca şi când ar fi fost ieri. Artista fusese tocmită de socrul meu să vină în jurul orei 22.00. S-a ţinut de cuvânt, deşi fusese foarte solicitată în acea zi. Mai avusese un concert în ţară.

„La ora stabilită a sosit cu soţul său, Mircea Câmpeanu, cu o Dacie albă. Elegant îmbrăcată, aşa cum o vedeam la televizor, a urcat imediat pe scenă. Avea o rochie lungă bleu şi un pardesiu negru cu alb în motive populare. Părul negru lung era strâns în coadă cu o coroniţă cu flori. Mi-aduc aminte că s-a plâns că este obosită şi că ar dori o cafea”, a povestit Liliana Ispas, mireasa de la acea nuntă.

Ea a mai dezvăluit și că interpreta a scos din poșetă un pachet cu cafea și a rugat pe cineva să îi prepare o ceașcă pentru a rezista pe tot parcursul programului muzical.

„Atât a consumat, doar o cafea, după care a cântat neîncetat 45 de minute. Ar fi trebuit să susţină un program de 3-4 ore. Din păcate, nu s-a mai întâmplat acest lucru. Soarta a avut alte planuri cu ea”, a completat femeia.

După ce a cântat melodia „O bătrână într-o gară”, Ileana Sărăroiu a cerut iertare nuntașilor, spunându-le că nu mai poate continua fiindcă se simte foarte rău.

„Chiar lângă ea se afla proprietarul salonului unde avea loc petrecerea. Omul când a auzit că nu se simte bine, a sprijinit-o să coboare de pe scenă. Acestea au fost ultimele cuvinte pe care le-a spus. De aici a intervenit nenorocirea. Ştiu că nu a mai fost conştientă nicio secundă şi că şi-a dat sufletul până la ieşirea din comună în ambulanţa care fusese alertată s-o transporte la spitalul din Călăraşi”, spune Liliana Ispas.

Citeste si:
Adevărata cauză a morții lui Ion Dolănescu
Adevărata cauză a morții lui...

A murit în ambulanță

Printre invitați se numărau și doi medici. Imediat cum solista a acuzat stări de rău, a fost dusă în spatele salonului și așezată pe un pat, unde cei doi doctori i-au acordat primul-ajutor. Când a sosit ambulanța, alături de cântăreață a mers la spitalul din Călărași și o moașă. Petrecerea a continuat după acest incident.

„Nu se ştia cât este de grav, aşa că oamenii au sărit s-o ajute. Ştiu că i s-a dat să bea puţină apă, dar deja starea ei era critică. Am aflat ulterior că nu mai reacţiona la niciun impuls. Nu mai avea niciun reflex şi nici nu mai comunica”, povesteşte Liliana Ispas.

Nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Tinerii căsătoriți au aflat a doua zi după eveniment că Ileana Sărăroiu a murit în salvare, înainte de a ieși din comuna Unirea.

Anchetă

Autoritățile de la acea vreme au început o anchetă pentru a stabili în ce condiții a murit interpreta. Mai multe persoane care au luat parte la nunta cu pricina au fost audiate.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

„Femeia care i-a pregătit cafeaua a fost prima luată la întrebări la Procuratură. S-au gândit că poate i s-a pus ceva în băutură, că moartea nu a fost un accident. Evident că nu s-a descoperit nimic. O săptămână întreagă, trupul artistei a fost ţinută la Morga din Călăraşi. Când au fost stabilite cauzele morţii, nimeni nu a mai avut dubii”, a precizat femeia

În circumstanțele date, Ileana Sărăroiu nu a fost înmormântată imediat cum s-a stins, ci a fost ținută o săptămână la morga din Călărași, unde i s-a făcut autopsia. Acest detaliu demonstrează că ipoteza îngropării sale de vie, după cum s-a speculat, este neîntemeiată.

Ce susțin martorii prezenți la deshumarea artistei?

La scurtă vreme după ce aceasta a fost înmormântată, paznicii cimitirului și alte persoane au spus că se aud zgomote din cripta solistei. După apariția acestor zvonuri, rudele au decis deshumarea Ilenei Sărăroiu.

Citeste si:
Părinții Irinei Rimes, mărturisiri emoționante despre fiica lor....
Părinții Irinei Rimes,...

Unii martori au mărturisit că trupul femeii era cu fața în jos, cu părul smuls și fără unghii, din cauza încercărilor disperate de a ieși din sicriul închis, oamenii crezând că vedeta a fost băgată în pământ de vie.

De asemenea, capacul coșciugului ar fi fost scrijelit în nenumărate locuri, motiv pentru care mulți sunt de părere că artista era în moarte clinică atunci când a fost înmormântată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.