Temperaturile scăzute din timpul toamnei și al iernii, vremea nefavorabilă și schimbările de oră și stil de viață pot influența semnificativ opțiunile alimentare. Este necesar, deci, să adoptăm o abordare atentă și echilibrată a nutriției zilnice, pentru a ne asigura că organismul nostru este protejat.

Rândurile care urmează îți vor dezvălui ce alimente sunt indicate pe timp de iarnă și subliniază modul în care ele susțin sistemul imunitar, oferă energie și contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Peștele

Indiferent că alegi să-l cumperi sau, înarmat cu lansete şi momeli pescuit, vrei să-l capturezi chiar tu, peștele este unul dintre alimentele care sprijină cu succes sistemul imunitar în perioada friguroasă. El oferă un important aport de iod, substanță ce susține funcționarea în parametri a glandei tiroide, care trebuie să ajute organismul toamna și iarna să producă mai multă căldură.

De asemenea, peștele este o sursă bună de proteine și vitamine esențiale, cum ar fi vitamina D, care joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. Vitamina D poate fi mai puțin disponibilă în timpul sezonului rece, când expunerea la soare este limitată.

Este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce inflamația în corp, ceea ce poate fi deosebit de util în sezonul rece, când infecțiile respiratorii sunt mai frecvente.

Citricele

Consumul regulat de citrice poate ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor infecțiilor respiratorii, precum tusea și congestia nazală. Vitamina C și alte substanțe nutritive din citrice pot ajuta la reducerea inflamației căilor respiratorii.

În timpul sezonului rece, este important să te asiguri că ești bine hidratat. Consumul de citrice poate fi o modalitate delicioasă prin care oferi organismului nivelul necesar de lichid, îmbogățit cu vitamine și antioxidanți de calitate.

Nu în ultimul rând, aromele proaspete și plăcute ale citricelor pot contribui la ridicarea stării de spirit și la reducerea stresului, aspect benefic în timpul sezonului rece, când mulți oameni se confruntă cu oboseală și dispoziție scăzută.

Citeste si:
Cum se prepară corect laptele praf pentru a obține o alimentație...
Cum se prepară corect laptele...

Cruciferele

Aceste legume, din rândul cărora fac parte varza, broccoli, conopida și varza de Bruxelles, conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina A și vitamina E. Ele pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, proces extrem de util în perioadele în care corpul este expus la mai multe infecții și agresiuni virale.

Deoarece cruciferele sunt sărace în calorii și bogate în fibre, le poți include în timpul sezonului rece într-o dietă sănătoasă de control al greutății, mai ales că în această perioadă tendința de a consuma alimente bogate în calorii poate fi mai mare.

Cruciferele sunt bogate în vitamina C, care este cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar. Consumul regulat de crucifere poate ajuta la prevenirea infecțiilor respiratorii comune, precum gripa și răceala.

Citeste si:
Daniela Crudu, despre alimentația din timpul sarcinii. Ce nu mai...
Daniela Crudu, despre...

Rădăcinoasele

Rădăcinoasele, din rândul cărora fac parte morcovii, păstârnacul, napii și sfecla, sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, calciu, potasiu și magneziu. Acești nutrienți sunt esențiali pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar și pentru menținerea sănătății generale.

Conțin antioxidanți, cum ar fi carotenoizii, care pot ajuta la protejarea celulelor corpului împotriva daunelor oxidative. Acest lucru este important pentru menținerea sănătății generale și pentru protejarea împotriva bolilor.

În plus, majoritatea rădăcinoaselor au o durată de viață lungă după ce au fost recoltate și pot fi păstrate într-un loc răcoros și uscat pentru o perioadă mai îndelungată, ceea ce le face disponibile pe tot parcursul sezonului rece.

Citeste si:
Alimentația puiului de câine: Ce trebuie să știi?
Alimentația puiului de câine:...

Alimentația în timpul sezonului rece este un factor esențial în menținerea sănătății și a stării noastre de bine. Este important să acorzi atenție modului în care te hrănești, să optezi pentru alimente bogate în nutrienți și să te asiguri că ești hidratat corespunzător. În plus, nu uita să consumi alimente de sezon, care îți pot sprijini sistemul imunitar și te pot proteja de bolile sezoniere.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.