Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru funcționarea adecvată a corpului uman. Aceste molecule complexe alcătuiesc unul dintre pilonii fundamentali ai alimentației sănătoase.

Proteinele sunt indispensabile pentru o mare varietate de funcții ale organismului, precum repararea și dezvoltarea țesuturilor, producerea de enzime și hormoni, susținerea sistemului imunitar. Consumul de proteine este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă, diabet și obezitate.

Cu toate acestea, nu toate proteinele sunt la fel de valoroase. Pentru o alimentație corectă și o stare bună de sănătate, iată cele mai importante 5 surse de proteine de calitate.

Peștele și carnea slabă

Peștele este o sursă excelentă de proteine de calitate. În plus, el furnizează o gamă variată de vitamine și minerale care contribuie la funcționarea optimă a organismului. Peștele, în special cel gras, este și o sursă importantă de antioxidanți și de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii.

Pentru a te bucura de toate beneficiile peștelui, gătește-l într-un mod care păstrează nutrienții: la aburi, la cuptor sau la grătar. Aceste metode sunt mai sănătoase și pentru că nu implică adăugarea de ulei sau grăsimi suplimentare. De asemenea, este esențial să alegi peste proaspat și sănătos, de la surse de încredere.

Alte sfaturi:


  • Evită prăjirea profundă - aceasta adaugă calorii suplimentare și reduce valoarea nutritivă;


  • Evită gătirea prelungită - cu cât gătești peștele mai mult, cu atât el pierde mai mulți nutrienți. Gătește până când se poate desface ușor cu furculița;


  • Adaugă arome naturale - pentru a da gust, nu folosi sosuri bogate în calorii sau în sare; alege, în schimb, ierburi proaspete, lămâie sau usturoi.

    Citeste si:
    Greierele de casă a devenit a treia insectă aprobată ca aliment pe...
    Greierele de casă a devenit a...

Pe lângă pește, o altă sursă de proteină de calitate este carnea slabă, precum cea de pui sau cea de curcan. Aceasta, pregătită în mod sănătos, aduce în dietă un aport adecvat de proteine, nutrienți esențiali și grăsimi sănătoase.

Ouăle

Ouăle sunt bogate în proteine complete și conțin, de asemenea, grăsimi sănătoase, o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți esențiali. Ele oferă numeroase beneficii, inclusiv ajutor în gestionarea greutății, în dezvoltarea creierului și în menținerea sănătății oculare.

Ouăle sunt ușor de pregătit și pot fi integrate într-o varietate de rețete, de la omlete la salate și sandvișuri.

Este important de menționat că ouăle care provin de la găini crescute în sistemul de agricultură ecologică sau în curți proprii au un profil de nutrienți îmbunătățit și sunt o opțiune sănătoasă.

Citeste si:
Nutriționiștii recomandă ca după post să menţinem o alimentație...
Nutriționiștii recomandă ca...

Lactatele

Produsele lactate sunt o sursă valoroasă de proteine, calciu și alți nutrienți esențiali. Ele oferă numeroase beneficii, în special pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

Există o varietate de produse lactate disponibile (lapte, iaurt, brânză, unt etc.), ceea ce le face ușor de integrat în dietă.

Leguminoasele

Leguminoasele, precum fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia, sunt surse excelente de proteine vegetale și joacă un rol crucial în alimentația echilibrată. Leguminoasele nu furnizează doar proteine, ci și cantități semnificative de fibre dietetice, vitamine și minerale.

Pentru dietele vegetariene sau vegane, leguminoasele sunt o sursă absolut esențială de proteine.

Poți pregăti aceste alimente versatile într-o varietate de moduri: de la salate și supe la tocănițe și burgeri vegetali.

Citeste si:
Sursă sigură de proteine și vitamine! Beneficiile semințelor de...
Sursă sigură de proteine și...

Nucile și semințele

Nucile și semințele conțin proteine de calitate, grăsimi sănătoase și fibre. În plus, cele bogate în Omega-3, cum sunt semințele de chia și nucile, au efect pozitiv asupra sănătății creierului și funcției cognitive. Consumul regulat de nuci și semințe este asociat cu reducerea riscului de boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.

Nucile și semințele pot fi integrate într-o varietate de feluri de mâncare, inclusiv în salate, prăjituri, pâine și multe altele. Ele au o textură crocantă și o aromă bogată și sunt o alegere delicioasă și nutritivă.

Totuși, nucile și semințele sunt dens calorice. Consumă-le cu moderație. O porție recomandată este de aproximativ o mână de nuci sau semințe pe zi.

Citeste si:
Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare! Beneficiile consumului...
Ajută la prevenirea bolilor...

Proteinele de calitate sunt un factor esențial al unei alimentații echilibrate și au un impact semnificativ asupra stării de bine a organismului. Alege cu atenție sursele de proteine și calitatea acestora și bucură-te de sănătate și energie!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.