Toamna aduce cu sine o paletă fermecătoare de culori și bogăția de arome a fructelor, iar printre comorile cu gust delicios ale sezonului se numără mustul, precursorul vinului, o băutură savuroasă, veche de mii de ani. El a fost și continuă să rămână simbolul recoltei bogate și al bucuriei aduse de strângerea roadelor toamnei.

Mustul nu este doar o plăcere pentru simțuri - el aduce și numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, precum oricare alt aliment sau băutură, mustul are și contraindicații pe care este important să le cunoaștem. Toate acestea ți le dezvăluim în rândurile care urmează.

Avantajele consumului de must

Proaspăt stors, mustul aduce cu sine beneficii dintre cele mai diverse pentru sănătatea noastră. Iată câteva dintre ele:


  • mustul furnizează o gamă largă de vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina K, vitamina A, complexul de vitamine B, potasiu, calciu, fier și magneziu, care susțin funcțiile organismului și contribuie la menținerea sănătății generale;


  • este bogat în antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și compușii fenolici, care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și contribuie la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și neoplaziile;


  • mustul este o sursă excelentă de hidratare, deoarece conține apă în proporție mare; menține, astfel, echilibrul hidric al organismului și funcționarea corectă a organelor;


  • datorită conținutului de carbohidrați naturali, mustul susține performanța mentală și fizică și oferă impulsuri de energie prin conținutul ridicat de glucoză;


  • vitamina A, care se găsește din belșug în mustul proaspăt, abia trecut printr-un zdrobitor struguri, este esențială pentru sănătatea epidermei și favorizează menținerea unei pieli frumoase și strălucitoare;


  • mustul poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism și la stimularea proceselor de detoxifiere naturale, datorită conținutului său de antioxidanți și substanțe nutritive;


  • conține compuși antiinflamatori care restabilesc sănătatea țesuturilor infectate și minimizează simptomele, cum ar fi durerea și senzația de arsură la urinare, fiind și un foarte bun diuretic;

    Citeste si:
    Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
    Ce trebuie să știi despre...

  • resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți care se găsește mai ales în mustul din struguri negri, micșorează nivelul colesterolului LDL și împiedică absorbția grăsimilor în intestin și, implicit, în fluxul sanguin.


Care sunt contraindicațiile consumului de must

Chiar dacă, așa cum am văzut, avantajele consumului de must sunt incontestabile, există anumite contraindicații și precauții care trebuie luate în considerare.


  • Mustul este bogat în zaharuri naturale, cum ar fi glucoza și fructoza, în cantitate de 280 g/litru. Din acest motiv, consumul său este contraindicat persoanelor care suferă de diabet zaharat, precum și celor cu rezistență la insulină.


  • Mustul are foarte multe calorii și poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces - se consideră că un pahar mic de must este echivalentul a un kilogram de struguri. Dacă ai probleme cu greutatea sau urmezi o dietă pentru pierderea în greutate, ar trebui, deci, să limitezi consumul acestei băuturi de toamnă.

    Citeste si:
    Importanța filtrului de apă şi beneficiile pentru sănătatea ta
    Importanța filtrului de apă...

  • Consumul excesiv de must poate provoca disconfort gastric sau balonare la unele persoane, în special dacă au un sistem digestiv sensibil. Dacă știi că ai probleme gastrointestinale, începe cu cantități mici de must și observă cum reacționează organismul.


  • Din cauza faptului că anumiți compuși care se găsesc în must pot împiedica absorbția fierului de către organism, acesta este contraindicat persoanelor care suferă de anemie feriprivă sau au un sistem imunitar extrem de slăbit.


  • Mustul de struguri negri poate conține substanțe chimice, care, în cantități mari, pot interfera cu anumite medicamente și pot avea efecte nedorite. Persoanele care iau medicamente ar trebui să discute cu medicul lor despre cantitatea de must pe care o pot consuma în siguranță.

    Citeste si:
    3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
    3 beneficii pe care le aduce...

Mustul este un adevărat dar al toamnei, dar trebuie consumat cu înțelepciune și moderație. Cu atenție la cantități și la propriile nevoi de sănătate, putem savura această băutură minunată și ne putem bucura de toate beneficiile ei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.