Fiecare dintre noi are preferințe alimentare proprii, dar chiar și în aceste condiții există o serie de alimente pe care este bine să le ai mereu în casă, tocmai pentru că fac parte din dieta zilnică.

Acestea pot fi consumate ca atare sau sunt ingrediente de bază în cele mai diverse preparate, iar înlocuirea lor cu un substitut este practic imposibilă. Mai mult, aceste alimente care nu trebuie să-ți lipsească din casă sunt dintre cele care stau la baza unei alimentații echilibrate, conform piramidei alimentare.

Lapte și derivate din lapte

Parte din meniul zilnic, lactatele sunt o componentă importantă din piramida alimentară și se regăsesc pe lista de cumpărături a fiecăruia dintre noi. Acestea oferă o varietate de nutrienți esențiali pentru sănătate, de la proteine, grăsimi, minerale, până la vitamine.

Prin conținutul mare de calciu, lactatele contribuie la menținerea oaselor sănătoase, dezvoltarea musculară și funcționarea optimă a metabolismului, în general. La fel de utile sunt și proteinele din lapte, care acoperă o bună parte din necesarul zilnic de aminoacizi esențiali.

Este de preferat să optezi pentru lapte proaspat integral, omogenizat, care provine din surse sigure și poate fi băut ca atare, fără să mai fie necesară fierberea lui. Păstrat în condiții corespunzătoarele, laptele rămâne bun pentru consum 3-4 zile.

Fructe și legume de sezon

Piramida alimentară plasează legumele și fructele pe un loc principal, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie consumate în cantități mai mari decât celelalte grupuri alimentare. O nutriție echilibrată recomandă între trei și cinci porții de legume și fructe pe zi. Este ideal să optezi mereu pentru cele care sunt în sezon, o alternativă bună fiind și cele congelate.

O altă regulă care susține o alimentație corectă este aceea de a consuma legume și fructe de culori diferite, pentru că doar așa necesarul zilnic de minerale și vitamine va fi acoperit. Dacă legumele pot fi consumate crude, sub formă de salată, fierte sau coapte, este indicat ca fructele să fie mâncare întregi, acesta fiind modul în care organismul beneficiază de toate calitățile lor.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Cele 3 cereale de bază

Cerealele sunt baza alimentației, iar trei dintre acestea sunt cele pe care este bine să le includem în dieta zilnică pentru că sunt sursa principală de carbohidrați sănătoși, cu ardere lentă, deci este necesar să le ai mereu în casă, pe lângă pâine și făină. Acestea sunt: orezul, ovăzul și porumbul.

Orezul este cea mai consumată cereală din lume, este versatil și poate fi preparat în diverse moduri. Cea mai bună alegere o reprezintă variantele integrale de orez, acestea fiind și cele mai bogate în nutrienți.

Ovăzul, datorită proprietăților și calităților sale nutriționale, devine una dintre cele mai utilizate cereale. Bogat în fibre, sărac în calorii și sursă bună de minerale, beneficiile pentru sănătate îl includ pe lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din casă. Combinat cu laptele proaspăt, fructe, semințe și miere, ovăzul este o alegere ideală pentru un mic dejun sănătos și echilibrat.

Citeste si:
5 alternative mai sănătoase la alimente pe care le consumi zilnic
5 alternative mai sănătoase...

Porumbul este a treia cea mai consumată cereală din lume. Ceea ce îl diferențiază de alte cereale este bogăția de zaharuri sănătoase pe care le conține. Făina de porumb este pe lista cu alimente pe care trebuie să le ai mereu la îndemână în casă.

Lactatele, legumele și fructele sunt fundamentul piramidei alimentare. Lor li se adaugă carnea, ouăle și grăsimile. Alimentele pe care le ai în casă trebuie să acopere toate categoriile, dar, pentru a avea o dietă sănătoasă, este util a respecta proporțiile dintre acestea. Un alt element care face diferența este cantitatea de alimente consumată, astfel încât aportul caloriilor zilnice furnizate să fie în acord cu vârsta, sexul și activitatea fizică. Nu în ultimul rând, calitatea alimentelor este esențială. În consecință, alege să le achiziționezi doar din surse verificate, pentru a fi proaspete și sigure pentru consum.

Citeste si:
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat. Cum vor fi...
Noua listă de alimente cu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2023 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.