Principala cauză a mortalității la femei este cancerul de sân, cea mai întâlnită afecțiune oncologică. Anual, în România sunt depistate peste 12 mii de cazuri de cancer.

Cancerul la sân, cea mai întâlnită afecțiune oncologică la femei

România este pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană la capitolul programelor de screening pentru cancerul de sân. Controlele de rutină ajută la prevenirea afecțiunilor și depistarea acestora în primele faze pentru a putea fi tratate la timp. Cea mai eficientă metodă de a depista la timp cancerul este screening-ul regulat.

La nivel european, screening-ul pentru cancerul de sân este recomandat la un an sau la doi ani, însă în România nu există încă un program de screening pentru cancerul la sân, lucru care ar ajuta la depistarea precoce a bolii, înainte ca afecțiunea să fie într-un stadiu avansat.

"Screening-ul individual este chiar deasupra unui screening efectuat în masă pentru că ţine cont şi de factorii indivuali ai persoanei respective şi pune accent pe tiparul persoanei respective, se centrază asupra nevoilor individuale. În România, cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femei, fiind diagnosticat la peste un sfert din pacientele cu boli oncologice", a susţinut Silvia Oana Bărbulescu, specialist în chirurgie mamară.

Abonamentul medical de screening pentru cancerul la sân

Printre aceste cazuri se numără și Emilia, o tânără care a descoperit că are cancer la sân în urma unui control de rutină. Multiplele vizite la medic au depterminat-o să își facă un abonament medical.

"Am decis să îmi întocmesc un abonament, la o clinică privată pentru că ştiam de acum ceva timp, ce va urma, având în vedere investigaţiile care trebuiau făcute şi decizia care trebuie să o iau în ce priveşte sănătatea.
În primul rând, profesionalismul medicilor la care am ajuns, îndrumările dumnealor şi empatia faţă de pacient. Investigaţiile să efectuez ecografia mamară a durat 6 luni, mamografia la 1 an, computerul tomograf la un an şi analizele de sânge sau altceva", a declarat Emilia, supravieţuitor cancert.

Citeste si:
Elena Gheorghe are probleme serioase de sănătate. Cu ce afecțiune...
Elena Gheorghe are probleme...

Un astfel de abonament medical reprezintă un instrument util pentru depistarea celor mai întâlnite forme de cancer sau de boli cronice din prezent, în absenţa unui program de screening naţional.

"I-am fost alături şi tratamentul a fost complet, în acest moment doamna respectivă este beneficiară a unui abonament şi astfel îi sunt facilitate investigaţiile şi consultaţiile necesare în monitorizare oncologică. Studiile spun că numai puţin de 8 din 10 femei din românia au declarat că nu şi-au făcut niciodată o mamografie, în timp ce 73% dintre cancerele de sân sunt diagnosticate mult prea târziu", a mai spus Silvia Oana Bărbulescu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2022 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.