A mai rămas o lună până la sărbătorile de iarnă, iar românii deja au început să stabilească meniul. Nicio masă festivă nu este posibilă fără mâncărurile tradiționale, dar mai ales fără șorici. Acesta este un deliciu absolut pentru persoanele de toate vârstele în preajma sărbătorilor și nu doar. Acesta are o serie de beneficii pentru sănătatea organismului, însă este și destul de caloric.

Șoriciul, o bombă calorică pe masa de sărbătoare

În România, șoriciul de porc este un deliciu pentru toți de la mic la mare. Această gustare este foarte apreciată în pragul sărbătorilor de iarnă, atunci când gospodarii taie porcul pentru a avea bucatele tradiționale pe masa de sărbătoare. Șoriciul este îndrăgit de toți și savurat cu maximă plăcere. Însp puțină lume știe că aceste este și extrem de caloric.

O porție medie de șorici nu trebuie să depășească 50 de grame. Dar cine mai ține cont de câte grame de șorici mănâncă atunci când este atât de gustos. Departamentul pentru Agricultură al SUA a stabilit valorile nutriționale pentru 100 de grame de șorici. Acestea sunt următoarele:


  • Calorii – 544 kcal

  • Proteine – 61,3 g

  • Grăsimi – 31,3 g

  • Carbohidrați - 0

  • Fibre - 0

  • Calciu – 30 mg

  • Magneziu – 11 mg

  • Fosfor – 85 mg

  • Potasiu – 127 mg

Șoriciul de porc nu conține deloc carbohidrați, de aceea acest produs alimentar este potrivit într-o dietă low carb sau în dieta ketogenică. Șoriciul din comerț se diferențiază de cel din curțile oamenilor de la țară, deoarece poate conține o cantitate mare de sare, aceasta fiind un risc mare pentru sănătate. Sarea reține apa în organism, lucru care poate duce la mai multe probleme de sănătate.

De asemenea, aproximativ jumătate din cantitatea totală de lipide care se regăsește în șoriciul de porc o reprezintă grăsimile saturate. Prin urmare, consumul regulat de șorici încadrat într-o dietă bogată în grăsimi saturate poate duce la creșterea nivelului de colesterol, astfel crescând și riscul apariției bolilor de inimă si a diabetului de tip II.

Citeste si:
Crăciunul românilor în numere
Crăciunul românilor în numere

Nu trebuie să faceți abuz de șorici deoarece în combinație cu alte preparate care se regăsesc pe masa de sărbătoare a românilor, acest lucru poate duce la balonare și alte probleme ale digestiei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.