Hemoroizii reprezinta o problema reala pentru tot mai multe persoane. Aceste vase de sange inflamate în interiorul rectului sau în afara anusului pot provoca durere, senzatie de arsura, mâncărime șau sângerare rectală. Simptomele se ameliorează în majoritatea cazurilor cu tratament local la domiciliu. În cazul in care tratamentul nu are rezultat sau apar complicații este recomandat un consult al unui medic specialist.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge inflamate care se formează în interiorul și în afara anusului și rectului. Sunt de două tipuri - hemoroizi interni și hemoroizi externi. În functie de stadiul afectiunii, aceștia pot deveni din ce in ce mai dureroși, inconfortabili sau pot provoca sângerare rectală în cazul în care vasele de sânge inflamate.

Inflamarea hemoroizilor poate fi cauzată de:


  • Încordare excesivă în repetate rânduri - efort fizic care vă suprasolicită

  • Constipație frecventă sau scaune tari dese

  • Statul pe toaletă pe perioade lungi de timp

  • Șezutul îndelungat pe scaun, în special în cazul persoanelor care lucrează zi de zi la birou si a soferilor profesionisti

  • Hidratare necorespunzatoare

  • SedentarismulConsumul redus de fibre alimentare

  • Sarcina

  • Diaree cronica

Inflamarea cronică sau repetată a hemoroizilor interni este clasificată ca boală hemoroidală iar simptomele includ: mâncărime anală, sângerare roșie aprinsă nedureroasă, prolapsare sau bombare a țesutului hemoroidal și durere cauzată de tromboză sau cheaguri de sânge.

Care sunt tratamentele în caz de boală hemoroidală?

Pentru tratamentul hemoroizilor există mai multe variante terapeutice, iar alegerea celei mai bune metode de tratament depinde de stadiul bolii, de alte afectiuni și de eventualele complicații. În orice stadiu evolutiv s-ar afla boala hemoroidală, eliminarea cauzelor și a factorilor de risc este esențială

Care sunt tipurile de tratamente pentru boala hemoroidală?


  • -Tratament medicamentos – laxative, antialgice, venotoniceTratament local – produse care contin anestezice locale si flebotonice

  • Proceduri non-chirurgicale - scleroterapia, crioterapia, ligaturarea cu inele, fotocoagularea, electroterapia

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Tratament chirurgical - atunci când tratamentul conservator nu mai este eficient, se poate apela la un tratament chirurgical care presupune excizia hemoroizilorDespre toate aceste tipuri de tratamente, trebuie să discutați cu un medic specialist. În urma unui control de specialitate, acesta vă va îndruma catre tipul de tratament potrivit în funcție de stadiul bolii.

Una din cele mai eficiente terapii recomandate de medicii specialisti, poate fi considerat tratamentul local cu Procto Glyvenol. Combinatia de substante dintr-un anestezic si flebotonic calmeaza durerea in doar zece minute de la administrare si mentine efectul pe o perioada de 10-12 ore. Cele doua forme farmaceutice, supozitoare sau crema rectala fac ca administrarea sa fie simpla si confortabila.

Lucruri simple pe care le puteți face pentru prevenirea inflamării hemoroizilor:

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...


  • Menținerea unei igiene locale adecvate prin spălare cu apă și săpun, dupa fiecare scaun

  • Dietă bogată în fibre

  • O hidratare corespunzatoare este recomandat consumul zilnic de 6-8 pahare de apa

  • Evitați consumul exagerat de condimente, si alcool

  • Faceți regulat exerciții fizice și încercați pe cât posibil să evitați sedentarismul si sederea prelungita pe scaun.

  • Evitati sederea prelungita pe scaunul de toaleta

Deși boala hemoroidală nu reprezintă în general un pericol vital, simptomele sunt neplăcute și pot cauza un disconfort ridicat. Este necesar un tratament adecvat prescris de un medic specialist, pentru a evita aparitia unor complicatii . În acest fel puteți scăpa de probleme chiar și în câteva zile, dacă vorbim despre un stadiu incipient al inflamației hemoroidale.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.