Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, joi, la Iaşi, că de multe ori pacienţii sunt trataţi de personalul medical cu atitudini distante, deşi ei au nevoie nu doar de tratamentul specific afecţiunilor lor, ci şi de „foarte multă empatie, foarte multă grijă". Oficialul a declarat și că este nevoie de o mai puțină politizare a sistemului de sănătate din România.

„Ne tratăm de multe ori pacienții în mod distant; au nevoie de atenție, empatie, grija”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

„Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată datorită faptului că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă", a afirmat Alexandru Rafila la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

De asemenea, el a spus că este nevoie de o mai puțină politizare a sistemului de sănătate din țara noastră. „Dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România, trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical şi să reuşim să fim într-adevăr oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile", a spus ministrul.

Acesta a dat exemplul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde de trei săptămâni funcţionează Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

„(Spitalul de Neurochirurgie - n.r) este un spital în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, laboratorul a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie. Este un exemplu de continuitate. Cred că el nu este dedicat unui scop politic, ci este dedicat oamenilor din acest judeţ şi din această ţară.

Oamenii, în marea lor majoritate, au sau nu opţiuni politice, dar au nevoie de servicii medicale. Cred că datoria noastră este să-i servim indiferent din partea cărui partid politic şi să încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor din România", declarat ministrul Sănătăţii.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Totodată, Alexandru Rafila a lăudat nu doar perfomanţa managerială a Spitalului de Neurochirurgie, ci şi intenţia de a transforma unitatea medicală într-un centru de excelenţă în domeniu.

„Aici în spital, dincolo de performanţa managerială, organizatorică, (...) este vorba de o vocaţie a construcţiei şi o vocaţie a comportamentului uman. Mă bucur că domnul profesor vrea să dezvolte în Iaşi un Centru de Excelenţă de Neurochirurgie. Este nevoie de o reţea naţională de astfel de centre în centrele universitare", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a declarat și că speră ca „într-un orizont de timp rezonabil, de 5-7 ani" ţara noastră va beneficia şi de o reţea de spitale regionale. „Aici la Iaşi aveţi unul din cele trei care sunt într-un stadiu de execuţie. Odată cu realizarea proiectului tehnic, anul viitor poate începe şi execuţia acestui spital", a afirmat ministrul Rafila.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2022 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.