Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat că până în prezent au fost înregistrate 5.322 de cazuri de variola maimuței la nivel mondial, acest rezultat fiind echivalentul unei creşteri cu peste 50% față de precedentul bilanţ, din 22 iunie, şi un singur deces.

OMS a înregistrat peste 5.000 de cazuri de infectare cu variola maimuței la nivel mondial

OMS anunță că atenționează țările în continuare și le cere să fie prudenți față de această boală a momentului.

''OMS continuă să solicite statelor să acorde o atenţie specială cazurilor de variola maimuţei pentru a încerca să limiteze contaminările'', a declarat Fadela Chaib cu prilejul unei conferinţe de presă la Geneva.

Prima întrunire a comitetului de urgență a OMS la acest subiect a avut loc pe 23 iunie. O a doua reuniune a comitetului nu este prevăzută momentan. Reprezentanții OMS au spus săptămâna trecută că focarul actual de cazuri de variola maimuţei nu constituie o ''urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională''.

Numărul de cazuri de infectare cu variola maimuței a crescut semnificativ în ultimele zile. Cel mai recent raport, din data de 30 iunie, arată că numărul cazurilor a crescut cu 55,9% față de raportul precedent.

Europa rămâne a fi regiunea cea mai afectată de variola maimuței, cu 85% dintre cazuri și un număr total de 53 de ţări fiind afectate până în prezent.

Variola maimuței a fost confirmată pentru prima dată la om în anul 1970. Variola maimuţei este considerată o boală mai puţin periculoasă şi contagioasă decât derivata ei, variola umană, depistată în anul 1980.

Primul caz de variola maimuței în România

La mijlocul lunii iunie, Ministerul Sănătății a anunțat că a fost depistat primul caz de variola maimuței în România. Pacientul era un bărbat în vârstă de 26 de ani din Capitală. Aceasta a fost depistat în urma investigațiilor de laborator. Boala bărbatului a debutat în urmă cu 4 zile de la ziua adresării la spital, însă starea acestuia era bună. Ministerul Sănătății a transmis că bărbatul a fost internat și a primit tratament asimptomatic.

Citeste si:
Un nou caz de variola maimuței în România
Un nou caz de variola...

Simptomele variolei maimuței

Simptomele acestei afecțiuni sunt adesea ușoare, chiar dacă leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea se pot identifica prin erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.