Branțurile și talonetele ortopedice se introduc în pantof, ajută la eliminarea durerilor de spate și reduc stresul exercitat asupra articulațiilor genunchiului și baza piciorului.

Ce sunt branțurile?

Acestea diminuează presiunea din zona tălpii, au rolul de a îmbunătăți circulația sangvină în zona picioarelor și cresc anduranța în cazul activităților sportive.

Dacă ai un stil de viață foarte activ și faci mult sport sau dacă petreci mult timp în picioare, este recomandat să folosești branțurile ortopedice. Acestea te vor ajuta să previi umflarea picioarelor sau durerile de genunchi aferente efortului.

Ce sunt talonetele?

La fel ca și branțurile, talonetele se introduc în interiorul pantofului, având rolul de a menține o postură corectă. Spre deosebire de branțuri, talonetele sunt recomandate în cadrul unor afecțiuni cum sunt lombalgiile, fasceita plantară și platfus.

Talonetele sunt indicate inclusiv persoanelor cu o greutate corporală mai mare. Acestea reduc presiunea la nivelul membrelor inferioare și redau alinierea corectă a picioarelor. În prezent există talonete pentru călcâi, talonete plantare, înălțătoare, din silicon sau din gel. Acestea sunt personalizate și nu modifică anatomia piciorului.

Dacă te regăsești în cazurile prezentate mai sus și te-ai consultat cu medicul specialist, trebuie să știi că ai la dispoziție o gamă variată de talonete din care poți alege.

Diferența între talonete și branțuri

Talonetele au în special rolul de a proteja picioarele și de a menține o poziție corectă din punct de vedere anatomic. Sunt recomandate persoanelor cu platfus și celor care suferă de dureri intense din cauza statului în picioare.

Platfus, malformație denumită și piciorul lat, reprezintă o afecțiune în care scobitura tălpii este diminuată sau chiar aplatizată. Persoanele cu această problemă se confruntă cu dureri de genunchi sau dureri la membrele inferioare. [1]

Persoanele supraponderale și obeze sunt predispuse la dureri articulare în zona picioarelor, de aceea, se recomandă purtarea acestora. Talonetele protejează piciorul de presiunea excesivă datorită greutății corporale.

Citeste si:
Timp de iarnă petrecut alături de cei dragi în cea mai nouă campanie
Timp de iarnă petrecut...

Diferența dintre talonete și branțuri este faptul că cele dintâi îndeplinesc această funcție specială. Ele sunt ortopedice, personalizate și concepute pentru a corecta asemenea deficiențe.

Acestea sunt confecționate din diverse materiale: piele, cauciuc, plastic, latex. Talonetele personalizate sunt realizate în urma unei scanări a tălpii, fiind modelate după piciorul tău. Amprenta plantară este diferită la fiecare.

Cu toate acestea, în sporturile de performanță accidentele sunt inevitabile, majoritatea fiind sindromul de stres tibial, tendinopatie ahileană, fasceita plantară și durere femurală. În aceste cazuri este mai eficientă purtarea unor orteze. [2]

Dacă ești o persoană sportivă sau ai o meserie care-ți impune să petreci mult timp în picioare, sunt recomandate branțurile. Acestea sunt special concepute pentru a conferi piciorului confortul necesar.

Citeste si:
Iată o colecție de încălțăminte inspirată de cultura Mountain Biking
Iată o colecție de...

Cand este indicat să porți branțuri sau talonete?

Cazurile în care este posibil să fie nevoie să porți branțurile sunt următoarele:


  • Circulația sângelui este deficitară la nivelul membrelor inferioare.


  • Ai nevoie să reduci presiunea din zona tălpii.


  • Vrei să eviți umflarea picioarelor.


  • Încerci să previi apariția tromboflebitei și a bolilor cronice venoase.


  • Practici mult sport sau petreci mult timp în picioare.

De asemenea, talonetele sunt recomandate în timpul sarcinii, dar și dacă suferi de:


  • Obezitate sau supraponderabilitateFasceita plantară.


  • Afecțiuni ale tendonului Ahilean.


  • Platfus.


  • Bătături, bășici și unghii încarnate.

Dacă suferi de picioare umflate, dureri de genunchi, călcâi ori dureri ale membrelor inferioare în general, ar trebui să consideri folosirea unor talonete. Acestea remediază multitudinea problemelor care pot apărea din cauza poziției incorecte a picioarelor.

Citeste si:
Cele mai bune branduri de încălțăminte pentru studenți
Cele mai bune branduri de...

Atunci când piciorul nu își îndeplinește funcția așa cum ar trebui, pot fi afectate în lanț mai multe zone ale corpului, ducând la o poziție incorectă a coloanei vertebrale, a membrelor superioare, a capului, precum și la presiune asupra mușchilor.

Un consult la un medic specialist este recomandat pentru a preveni apariția unor astfel de probleme legate de postură. Poziția corpului joacă un rol foarte important, întrucât dacă este greșită poate genera multe alte probleme viitoare.

Surse:

[1] Oliveira, Hilda Alcântara Veiga, et al. “Effectiveness of Total Contact Insoles in Patients with Plantar Fasciitis.” The Journal of Rheumatology, vol. 42, no. 5, 2015, pp. 870–78. Crossref, https://doi.org/10.3899/jrheum.140429. Accessed 15 Apr. 2022.

Citeste si:
Începe toamna cu încălțămintea perfectă!
Începe toamna cu...

[2] Mayor, Susan. “Foot Orthoses Reduce Sports Injury but Shock Absorbing Insoles Do Not, Study Finds.” BMJ: British Medical Journal, vol. 355, 2016, https://www.jstor.org/stable/26945525. Accessed 15 Apr. 2022.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.