Atomix Cloud PACS este un sistem PACS “web-based” pentru arhivarea, vizualizarea și stocarea imagisticii medicale, compatibilă cu standardul DICOM.

Soluția software poate prelua concomitent studii de la aparatele secțiilor de radiologie, acestea fiind stocate per clinică în baza de date a pacienților. Ulterior, medicii de pe secție pot accesa imaginile aferente unui studiu atât din spital, cât și din afara spitalului, eliminându-se astfel costuri și câștigându-se timp pentru efectuarea actului medical. Pentru a beneficia de un astfel de serviciu, clinicile achiziționează server și storage propriu, aflat în incintă, sau servicii de găzduire a datelor în cloud(tip software-as-a-service). De altfel, inclusiv pacienții pot opta pentru utilizarea aplicației, transmițând studiile medicului dintr-o altă clinică, sau doar stocându-le, nemafiind necesară utilizarea cd-ului, sau a filmului după caz.

Sistem PACS

O soluție completă de PACS cuprinde: viewer zero-footprint(rulează în browser) cu vizualizare 3D MPR, MIP; portal web pentru vizualizarea pacienților și interacțiune medic-pacient; posibilitate implementare MWL(modality work-list); interfață HL7 pentru comunicare cu aplicația spitalului. În general, un studiu este redirecționat în PACS în mod automat, însă există și posibilitatea de redirecționare manuală, cu compresie “lossless”(fără pierderi), sau de share pe mail. La nivel de viewer, derularea sincronizată și localizarea pe vederile axial, sagital, coronal, sunt foarte importante pentru medicul radiolog. Întrucât legea obligă clinicile și spitalele să stocheze studiile un număr mai mare de ani, este mult mai simplu pentru acestea să apeleze la astfel de soluții complete, ce pot fi și integrate cu aplicația de spital proprie, pentru programare pacienților, istoricul lor medical, etc.

Citeste si:
Turcescu: Fostul consilier al lui Robert Cazanciuc a intrat in...
Turcescu: Fostul consilier al...

Digitalizarea în spitale

Digitalizarea este într-un trend ascendent în România, spitalele comunicând mult mai ușor cu pacienții în acest mod. La nivelul secției de radiologie, este importantă existența unei rețele GIGABIT securizate, care să asigure un trafic mare de date, bidirecțional. Totodată, existența mai multor categorii de utilizatori la nivelul unei aplicații(medici, asistenți, registratori, laborator, pacienți) facilitează un schimb mult mai rapid al informațiilor de ordin medical necesare bunei funcționalități intra-spitalicești. De acest lucru se ocupă firmele de tehnologie.

“În general tehnologia nu trebuie creată înainte de a afla necesitățile utilizatorului final. Există foarte multe aplicații pe piața de IT, însă, dacă ne referim la sectorul MEDTECH, dialogul constant cu medicii, sau cu organizațiile pacienților este vital pentru a oferi soluții complete la probleme concrete”, a declarat Enuș Stoian, Director General al startup-ului românesc Pathways Software Solutions.

Citeste si:
Basescu, despre scandalul SIPA: Oricat incearca "baietii veseli" sa...
Basescu, despre scandalul...

Telemedicina

Aplicațiile de telemedicină oferă un avantaj la nivelul timpului dar și al costurilor pentru pacient. În funcție de urgența acestuia, poate solicita un consult cu un medic din alt oraș, fără a mai fi necesară deplasarea, documentele fiind transmise tot prin intermediul unor aplicații dedicate. “Platformele de second-opinion sunt la început în România, dezvoltându-se într-un ritm susținut, posibilitatea pacienților de a avea o primă consultație pentru probleme non-chirurgicale, sau un second-opinion pentru cele chirurgicale, facilitând un dialog mult mai rapid între medic și pacient.”, a declarat Horațiu Ioani, medic neurochirurg și dezvoltator al soluției de second-opinion Medicentrum.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.