Aseară a fost alertă în Glina, lângă București, după ce un centru REMAT a luat foc. Incendiul a cuprins mașini date la casat și anvelope pe o suprafață de 1.300 de metri pătrați, iar flăcările și norul de fum puteau fi văzute de la o depărtare de mai mulți kilometri. Pompierii au emis o avertizare RO Alert. Nu au fost victime, dar pompierii au lucrat ore în șir pentru a elimina deflagrația. Garda de Mediu a transmis că vântul a disperat fumul gros, astfel că nu s-au înregistrat valori periculoase ale poluării pentru sănătate. Este în curs o anchetă pentru stabilirea cauze evenimentului.

Incendiu la Glina. Garda de Mediu a anunțat că nu s-au înregistrat valori periculoase privind poluarea

„Din cauza degajărilor mari de fum a fost emis către populaţia din zonă un mesaj prin sistemul Ro Alert. Nu au existat victime. S-a intervenit cu 13 autospeciale cu apă şi spumă, 2 descarcerări, un echipaj utim, 2 echipaje Smurd şi un echipaj CBRN”, a comunicat Ioana Blănaru, ISU București-Ilfov.

„Din câte cunosc de la Garda de Mediu, la acest moment, din analizele preliminare, calitatea aerului nu a fost afectată într-o asemenea măsură încât oamenii să intre în panică”, a declarat Simona Neculae, prefect Ilfov.

Anchetele deschise de autorităţi vor stabili de la ce a pornit incendiul şi dacă firma care deţine centrul de colectare are toate autorizaţiile în regulă.

Octavian Berceanu: „Fumul de la Glina e de 4.500 de ori mai toxic decât cel provenit de la arderea lemnului”

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Beceanu, a notat pe contul personal de Facebook faptul că la Glina ard interioarele autovehiculelor dezmembrate, iar fumul este de 4.500 de ori mai toxic decât cel provenit de la arderea lemnului.

Conform acestuia, Ministerul Mediului „vine cu programe adresate dealer-ilor auto, pentru că acolo merg banii din „Rabla", dar cu niciun program care să se ocupe din zecile de mii de tone de deşeuri provenite din dezmembrări, care zac aiurea sau ne otrăvesc apele sau aerul”.

„E "Ghinion" sa traiesti intr-o tara condusa de corupti unde aerul e la fel de toxic ca in una bombardata? Tu ce respiri? #respiramcevotam. Ard interioarele masinilor dezmembrate, in Glina, fumul e de 4500 de ori mai toxic decat cel provenit de la arderea lemnului. Urmeaza un aer de razboi peste Bucuresti.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

In fiecare zi intra in tara 1000 de masini SH. Rablele existente sunt dezmembrate cu sutele zilnic si nu exista o industrie care sa faca ceva cu aceste interioare. Cele mai multe sunt incinerate, ingropate sau aruncate pe campuri. Ministerul Mediului vine cu programe adresate dealer-ilor auto, pentru ca acolo merg banii din "Rabla", dar cu niciun program care sa se ocupe din zecile de mii de tone de deseuri provenite din dezmembrari, care zac aiurea sau ne otravesc apele sau aerul.

Nu exista absolut nicio trasabilitate a interioarelor auto provenite din dezmembrari. Zeci de milioane de euro facuti la negru ajung la structurile de crima organizata, la politicienii cu functi si la primarii care inchid ochii. Unde e suportul ministerului pentru economia circulara? Ministerul Mediului - România e linistit, calculeaza!”, a scris Berceanu în mediul online.

Citeste si:
Pește Piranha în apele Crișului Repede. Garda de Mediu face anchetă
Pește Piranha în apele...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2022 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.