8 martie a fost ultima zi în care România s-a aflat sub stare de alertă din cauza COVID-19. De azi, toate măsurile obligatorii, inclusiv purtarea măștii în interior, au devenit recomandări. În prima ședință de Guvern după ridicarea restricțiilor, premierul Nicolae Ciucă s-a prezentat cu accesoriul pe figură și a atras atenția că este în continuare important să respectăm recomandările Ministerului Sănătății, întrucât virusul nu a fost eradicat. Oficialul a mulțumit tuturor celor implicați în lupta cu COVID-19 și și-a exprimat compasiunea față de familiile care au pierdut pe cineva drag din cauza noului coronavirus. 

Cu masca de protecție - așa s-a prezentat premierul Nicolae Ciucă în prima ședință de Guvern după ridicarea restricțiilor

„Doresc să exprim compasiunea mea celor 64.000 de familii care au pierdut pe cineva drag în această perioadă din cauza acestui virus”, a transmis premierul, miercuri, în debutul ședinței de Guvern.

„Începem şedinţa de Guvern în prima zi când nu mai avem stare de alertă. Se încheie doi ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri şi recomandări şi vreau să încep prin a le mulţumi tuturor românilor care în această perioadă au ţinut cont şi au respectat regulile de protecţie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul spune că virusul COVID-19 nu a fost eradicat, de aceea este important să respectăm recomandările specialiștilor: „Odată cu încheierea stării de alertă au fost exprimate o serie de recomandări din partea specialiştilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi consider că este important să continuăm să recomandăm şi, îndeosebi, prin exemplu personal, să arătăm că respectăm aceste recomandări, din conştiinţă personală.

Sunt convis că respectând aceste recomandări ne respectăm pe noi înşine şi că este o măsură de protecţie preventivă care în continuare contribuie la ceea ce înseamnă sănătatea publică, ţinând cont că virusul nu a fost eradicat şi că persistă", a spus Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a mai anunțat și contractarea unui împrumut de 600 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Spitalul Regional Craiova: „Este asigurarea că vom demara această investiţie. Iar costul net, inclusiv cele operaţionale de implementare, se ridică la 508 milioane de euro. Demarat în 2020, putem spune că ne îndreptăm azi în linie dreaptă spre îndeplinirea acestui obiectiv”.

Recomandările Ministerului Sănătății

Starea de alertă a fost ridicată în România, după aproape doi ani, începând de miercuri, ora 00:01. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția asupra responsabilității fiecăruia dintre români pentru ca pandemia să rămână sub control. În acest sens, a făcut câteva „recomandări cu tărie”:

Citeste si:
Ședință de guvern susținută de copii, la Palatul Victoria, cu...
Ședință de guvern susținută...


  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi;

  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior;

  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic;

  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic;

  • La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.