Scumpirile în lanț au făcut ca mâncarea din spitale să fie mai searbădă ca niciodată. Ca să se pună pe picioare, un bolnav are nevoie de mese bogate. Cu 11 lei, cât alocă statul pentru un pacient din România, bucătarii nu au cum să facă minuni. Unele unități medicale au tăiat și din mese: dintre trei le dau pacienților doar două. La Iași, de exemplu, perișoarele din ciorbă sunt calculate ca să ajungă la toată lumea. Ministrul Sănătății recunoaște că banii sunt prea puțini și spune că vrea să mărească alocația de hrană.
Scumpirile au schimbat meniul din spitale. Mâncarea e mai searbădă ca niciodată
„Am renunțat de multă vreme la desertul pacienților, pentru că asta, un măr pe zi, ar presupune o cheltuială în plus. La micul-dejun nu reușim decât să dăm un ceai, un unt, un gem, un ou sau o bucățică de telemea. Deci, doar două produse punem. Cât despre carnea, ne-am setat pe cea de pui, care are un preț mai accesibil, și carne de porc. Ne umplem chiar și borșul”, a spus Mihaela Știrbu, asistent-șef bloc alimentar, pentru Kanal D.
Conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iași s-a găsit în imposibilitatea de a mai face mâncarea ca la carte și a tăiat din hrana bolnavului, după ce toate alimentele s-au scumpit. Cartofii au fost înlocuiți cu fasolea păstăi, care este mai ieftină, carnea se servește pacienților doar la prânz și e împărțită atent, iar o porție de ciorbă de perișoare conține trei ghiulele de carne.
„Tot ce poți să faci este să variezi, cumva, alimentația, astfel încât să asiguri necesarul de calorii, proteine, glucide și celelalte elemente care constituie hrana cât mai bine cu puțință”, a spus Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iași.
Cea mai recentă majorare a alocației de hrană a fost de 1 leu
În luna aprilie 2021, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că mărește alocația pentru hrana bolnavului la 16 lei, la publicarea deciziei în Monitorul Oficial s-a observat cu stupoare un plus de doar un leu. Astfel, de la 10 lei/zi/pacient, norma de hrană a ajuns la 11 lei/zi/pacient.
„1 leu! Atâta meritați! După marele tam-tam cu majorarea alocației de hrană la pacientul „comun” de la 10 lei la un minim de 16 lei, surpriză: apare actul normativ total diferit față de forma publicată în Transparență decizională și suma nu mai este 16 lei, că-i 11 lei, managerul nu mai poate majora alocația cu avizul Consiliului de administrație numai dacă găsește surse alternative de venit (ne-om încerca norocul la Loto) sau autoritățile publice locale aprobă fonduri din bugetul propriu cu această destinație (imposibil de pus în practică cu 1 Mai având în vedere că bugetele locale tocmai ce au fost aprobate).
Citeste si:Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
![]()
De la apariția proiectului legislativ în transparență decizională am lucrat cu specialiștii în dietetică și nutriție din cadrul spitalului la noile meniuri (în valoare de 20 lei) care urmau să fie puse în practică cu data de 1 Mai în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Din păcate, acest lucru nu va mai fi posibil. V-am mințit pentru că am fost mințit! Îmi pare rău!, scria atunci pe Facebook managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany.
Ministrul Sănătății recunoaște că suma este prea mică
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat recent în vizită la Spitalul Județean din Călărași, a recunoscut că fondurile alocate pentru masa bolnavilor sunt insuficiente.
„11 lei pentru un pacient pentru hrană pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente cred că reprezintă o sumă mică și, împreună cu colegii de la CNAS sper să găsim o soluție în acest sens”, a spus oficialul.
Citeste si:Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
![]()
Calitatea meselor depinde și de management, e de părere Radu Gănescu de la Coaliția Organizațiilor Pacienților:
„Sunt spitale care nu au bucătărie proprie și, vrând, nevrând, trebuie să externalizezi acest serviciu. Dacă mă întrebați pe mine, externalizarea acestui serviciu este mai ieftin decât a avea bucătărie proprie, pentru că orice bucătărie proprie presupune și salariați, cheltuieli de utilități și alte cheltuieli, plus că nu putem să ignorăm faptul că în România înă se mai pleacă cu sacoșa din anumite unități publice.”
La Spitalul Județean Bistrița, managerul Gabriel Lazany a reușit să crească suma alocată de stat pentru hrana pacienților cu 9 lei:
„Am avut mai multe activități, printre care testare PCR la solicitare, am închiriat niște panouri publicitare în curtea spitalului și din veniturile astea realizate am putut mări alocația de hrană la pacient. Mâncarea s-a îmbunătățit foarte mult, încă nu este unde ne-am dori să fie, am indrodus foarte multe alimente noi, de exemplu avem zi în care se servește pește, în special păstrăv.”
Citeste si:Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
![]()
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a IV-a
Sursa: start-up.ro
-
Un nou magazin Zara Home a fost inaugurat în București
Sursa: retail.ro
-
Recycllux este start-up-ul românesc ce poate elimina plasticul din Marea Neagră
Sursa: green.start-up.ro
-
Cum să scapi de neliniști și să eviți gândurile cele multe
Sursa: garbo.ro
-
Claudia Pătrășcanu iubește din nou! Primele declarații despre noul iubit
Sursa: kudika.ro
-
ING Bank România a crescut cu 15% veniturile primul semestru
Sursa: futurebanking.ro
-
BCR: Taxarea băncilor nu va afecta clienții. Nu facem politică, dar suntem...
Sursa: wall-street.ro