Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, Biroul Local al Organizației din Republica Chineză a preluat un anunț de pe site-ul Comisiei de Sănătate din Wuhan despre un val de cazuri de pneumonie, pe data de 31 Decembrie 2019.

Ulterior s-a confirmat existența unei forme de pneumonie cauzată de un nou Coronavirus. Iar pe 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat noua „pneumonie virală” apărută în Wuhan, China, drept o pandemie globală.

Virusul a continuat să se împrăștie din țară în țară, iar întreaga lume a încercat să câștige această luptă, care pare să fie imposibilă, cel puțin pentru moment.

De atunci suntem martori ai unei situații fără precedent, trecând împreună printr-o serie de schimbări și încercând să ne adaptăm unei noi realități.

Având în vedere situația complicată din care am făcut toți parte, am dorit să vedem exact care este percepția cetățenilor din România, Republica Cehă, Grecia, Ungaria și Polonia în legătură cu mai multe subiecte de interes in acest moment:
- Cum a fost afectată viața oamenilor?
- Ce pierderi au suferit anumite sectoare?
- Cum arată previziunile din punct de vedere financiar?
- Există diferențe majore între consecințele pandemiei în România vs. în alte țări?

Așadar, folosindu-ne de cele 64 de panele de care dispunem în întreaga lume, după perioada de colectare a datelor, care a avut loc între 29 Septembrie - 7 Octombrie 2021, timp în care am adunat date de la 569 de respondenți din Republica Cehă, 621 de respondenți din Grecia, 533 de respondenți din Ungaria, 656 de respondenți din Polonia și 698 de respondenți din România, am trecut la analiza datelor și la crearea prezentării cercetării.

În paginile următoare veți afla răspunsurile persoanelor din țările intervievate în legătură cu toate subiectele evidențiate mai sus, dar și față de altele la fel de importante.

Impactul pandemiei în viețile oamenilor de zi cu zi

Viața socială a fost afectată cel mai mult. Restricțiile de călătorie, plus dificultățile întâmpinate în încercarea de a-și proteja sănătatea au fost resimțite profund. Oamenii din Republica Cehă și Ungaria, cel puțin la început, au reușit să țină mai bine situația sub control.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Grecii sunt cei mai afectați de aplicarea restricțiilor de călătorie întrucât ei călătoresc extrem de mult, atât prin intermediul curselor interne, cât și a celor internaționale. Aceștia par să fie foarte nerăbdători să își reia viața și obiceiurile de dinainte.

Statutul Muncii – În general și după tipul muncii/locație

Se pot observa diferențe clare în ceea ce privește munca, în funcție de țara intervievată. Din punct de vedere istoric, Republica Cehă și Polonia au fost încă de la început centre industriale importante, în timp ce Grecia a urmat mereu o politică orientată mai mult către servicii (motiv pentru care și acum reprezintă o destinație căutată de turiști). Prin urmare, Grecia a resimțit mai puternic consecințele restricțiilor impuse de pandemie.

Citeste si:
Impact Day - evenimentul anual al companiei UM, cu tema...
Impact Day - evenimentul...

În ceea ce privește munca de birou, există mai multe categorii de persoane.

Pentru cei mai mulți oameni care prestează muncă de birou, munca de la sediul companiei reprezintă singura soluție. Oamenii care prestează muncă de la birou de la distanță reprezintă a doua cea mai mare categorie, singura excepție reprezentând-o Republica Cehă, care a adoptat un model hibrid de muncă. Acesta a reprezentat poate chiar factorul ce i-a ajutat pe cehi să țină sub control efectele pandemiei

Eficacitatea școlii online

Este clar că școala online nu reprezintă o soluție permanentă, ci își îndeplinește scopul doar pentru moment. Persoanele intervievate nu sunt prea încântate cu privire la eficacitatea ei. Ungurii sunt cei mai mulțumiți, în timp ce românii nu și-au format încă o părere clară.

Citeste si:
Bill Gates: „Suntem în continuare expuşi riscului”
Bill Gates despre COVID:...

Principala nemulțumire privind școala online în aceste trei țări Central-Europene intervievate o reprezintă lipsa de interacțiune dintre actorii educaționali (profesori și elevi). În timp ce cehii și maghiarii simt că s-a format o presiune suplimentară asupra părinților, ei sunt pe de altă parte mai mulțumiți de partea logistică.

Grecii și românii sunt mai nemulțumiți de problemele logistice apărute în cadrul școlii online și mai puțin de impactul pe care școala online îl are asupra părinților. Logica din spate ar fi aceea că prima data trebuie să existe o soluție pentru problemele care împiedică desfășurarea școlii online, și nu invers.

Călătorii internaționale în ultimele 3 luni

Foarte mulți oameni nu au reușit să călătorească în perioada Iulie – Septembrie, iar cei mai mulți dintre cei care au reușit totuși, au fost nevoiți să facă eforturi mai mari pentru a părăsi țara.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 17 aprilie 2022. Cifrele înregistrate în ultimele...
Bilanț COVID-19, 17 aprilie...

Cetățenii din țările de Est sunt mai familiarizați cu importanța Certificatului Verde European. Grecii sunt motivați de interesul lor pentru călătorii, atât în calitate de „vizitatori”, cât și în calitate de „gazde”, în ciuda ratei de vaccinare ridicate. Pe de altă parte, deși românii sunt interesați de reluarea călătoriilor, ei fac parte din categoria „vizitatorilor”, iar rata mică de vaccinare îi forțează să fie mai atenți în privința documentelor necesare pentru a intra pe teritoriul altor țări.

Starea cheltuielilor

Perioada de la începutul pandemiei a fost cu adevărat complicată pentru cehi și greci în ceea ce privește controlul cheltuielilor, dar în mod clar i-a afectat mai mult pe unguri, români și polonezi.

Starea economiilor

Situația prezentată arată o imagine clară pentru cei mai mulți cetățeni din cele 5 țări. Mulți cehi și greci au fost forțați să-și țină cheltuielile sub control, iar mai mult de jumătate nu reușesc să pună bani de-o parte pentru zile negre.

Mulți greci se aflau deja în această situație chiar dinaintea pandemiei, din cauza dificultăților economice cauzate de criza economică. Situația este mai bună în celelalte țări. Doar în Republica Cehă regăsim un număr mare de persoane ce au reușit să economisească mai mulți bani.

Starea împrumuturilor bancare și problema plății ratelor din cauza Covid-19

Alt efect al pandemiei de Covid-19 asupra finanțelor se referă la abilitatea oamenilor de a-și plăti ratele. Cehii și polonezii se descurcă un pic mai bine decât ceilalți în privința plății ratelor sau a înapoierii creditelor.

Românii au fost afectați cel mai mult. O proporție mare a populației a solicitat împrumuturi bancare, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu reușesc să-și plătească ratele.

Evoluție financiară – Trecut vs. Viitor

Dacă privim evoluția situației financiare, observăm că imaginea de ansamblu nu arată bine și adaugă și mai multă presiune asupra oamenilor. Până acum, cehii au fost cei mai capabili în a ține sub control această situație financiară imprevizibilă, în timp ce ungurii sunt cei mai optimiști în ceea ce privește viitorul.

Există speranță pentru viitor, dar nu foarte multă. Zilele de la începutul pandemiei, când părea că va dura câteva luni, poate un an, pentru ca lucrurile să revină la normal, au trecut de mult.

Articol publicat la initiativa/ Studiu realizat de DataDiggers.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2022 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.