Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a transmis marți că are îndoieli cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel împotriva COVID-19. Specialiștii EMA au susținut că în prezent nu există date care să susțină acest proces și au completat că între timp caută mai multe date despre varianta Omicron.

Dozele booster repetate la 4 luni ar putea slăbi sistemul imunitar, a transmis EMA

Marco Cavali, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), s-a declarat îngrijorat față de administrarea unui rapel la fiecare patru luni. Spune că abordarea prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la oboseală în rândul populației.

Oficialul EMA a menționat că e nevoie de mai multe date despre impactul noii variante de coronavirus asupra serurilor și o mai bună înțelegere a evoluției valului actual pentru a vedea dacă este nevoie de un vaccin specific pentru Omicron.

De asemenea, EMA a subliniat că acum discută cu dezvoltatorii de vaccinuri, în cazul în care va trebui un ser actualizat. Totuși, Cavaleri a adăugat că orice astfel de modificare trebuie să fie coordonată la nivel global.

„Vaccinurile repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă”

„Este important să existe o discuţie bună în jurul alegerii compoziţiei vaccinului pentru a ne asigura că avem o strategie care nu este doar reactivă... şi să încercăm să venim cu o abordare care să fie potrivită pentru a previne o variantă viitoare”, a mai spus Marco Cavaleri.

„În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.