Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că vaccinul anti-COVID-19 Johnson&Johnson a fost aprobat pentru a fi utilizat ca doză de rapel "booster" dacă au trecut cel puţin două luni de la vaccinare cu prima doză a persoanelor cu vârste de peste 18 ani, potrivit Reuters.

Johnson&Johnson, aprobat pentru doza booster

"Recomandarea vine în urma datelor medicale care arată că o doză booster a vaccinului anti-COVID-19 Janssen, administrată la cel puţin două luni după prima doză inoculată la persoane adulte, a determinat o creştere a nivelului anticorpilor împotriva SARS-CoV-2", a anunţat EMA într-un comunicat.

"Riscul de tromboză în asociere cu o trombocitopenie (STT) sau cu alte efecte indezirabile foarte rare după doza 'booster' nu este deocamdată cunoscut şi face obiectul unei monitorizări atente", a precizat EMA.

După vaccinul Pfizer-BioNTech şi Moderna, acesta este al treilea ser care va putea fi utilizat ca doză "booster" în Uniunea Europeană pentru imunizarea persoanelor adulte. EMA recomandă ca vaccinul Johnson&Jonson să fie administrat ca doză "booster" la cel puţin două luni după vaccinarea cu prima doză.

Cine poate opta pentru doza a treia cu Johnson&Johnson

Comitetul pentru Produse Medicale de Uz Uman (CHMP) din cadrul EMA a menționat că o doză "booster" a vaccinului Johnson&Johnson poate fi administrată după imunizarea cu două doze ale unuia dintre vaccinurile cu ARN mesager autorizate în Uniunea Europeană, Pfizer şi Moderna.

Autorităţilor medicale europene susțin că administrarea unei doze "booster" cu un vaccin anti-COVID-19 diferit de vaccinul cu care a fost imunizată persoana în schema iniţială, în anumite cazuri dă o reacţie imunitară mai puternică.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru adulţii din Uniunea Europeană: vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna şi vaccinurile cu vector viral create de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Citeste si:
Ce planuri are Cristina Cioran pentru sărbătorile de iarnă: „E al...
Ce planuri are Cristina...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.