Molupiravir şi Paxlovid, primele medicamente din lume dezvoltate împotriva COVID-19 vor ajunge și în România, la finalul lunii. Acestea, însă, nu se vor găsi în farmacii, ci vor fi administrate gratuit în spitale și numai pentru anumiți bolnavi. Oficialii estimează că, într-o primă fază, cu aceste noi pastile, pot trata în jur de 250.000 de oameni. 

Molupiravir şi Paxlovid ajung în țară la finalul lunii. Medicamentele pentru bolnavii de COVID-19 nu se vor găsi în farmacii

România a trecut medicamentele în protocol la finalul lunii decembrie, așa că acestea ar putea ajunge la noi până la sfârșitul lunii în curs. Se cunoaște că Molupiravir şi Paxlovid sunt eficiente, mai ales în condițiile în care sunt administrate în primele 5 zile de la debutul maladiei, în cazul pacienților cu riscuri mari de agravare rapidă a bolii.

Până în prezent, România a introdus în protocolul de tratament pentru COVID-19 cinci categorii de medicamente. Pe lângă cele două numite mai sus, din 2021, pacienții primesc Remdesivir, anticorpi neutralizanți și Favipiravir. Toate acestea sunt administrate gratuit, doar în unități medicale, sub supravegherea medicilor.


  • Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat pastila Molnupiravir de la Merck pentru tratarea Covid-19.

Arafat: „Vaccinul rămâne soluția”

Un tratament COVID-19 este destinat exclusiv persoanelor care au contractat deja boala și suferă de pe urma ei, pentru a evita astfel spitalizarea sau formele grave. De cealaltă parte, un vaccin anti-COVID-19 este menit să prevină îmbolnăvirea persoanelor ori să diminueze din efectele nocive ale bolii și să protejeze persoanele inoculate de formele severe. Raed Arafat a spus că serul rămâne soluția.

„Încep să apară tratamente, dar eu vreau să spun la toţi care aşteaptă tratamentul, să citească foarte bine: tratamentul e mai toxic decât orice vaccin, deci tratamentul este o substanţă chimică pe care o introduci pentru a trata, pentru a opri virusul respectiv - are un impact asupra corpului, ca orice tratament pe care-l luăm - sunt substanţe chimice pe care le introducem pentru a combate un virus, un microb.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Pe când vaccinul este un mod de a stimula un sistem imunitar natural, care reacţionează la virusul respectiv. Aşa că să nu aştepte, vaccinul rămâne soluţia”, a spus duminică Raed Arafat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.