Formularul de Localizare a Pasagerului (PLF) există, dar nu și normele care ar trebui să-l însoțească. Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP), cei ce ar fi obligați să-i verifice pe oamenii care intră în țară, nu știu ce trebuie să facă, deoarece nu au primit indicații. Ministrul de Interne, Lucian Bode, îi contrazice și le cere să trimită acasă amenzile persoanelor care au intrat în România fără document. Cifrele arată că, în primele 24 de ore de la intrarea în vigoare a legii, două din trei persoane care au revenit la familiile lor nu au bifat acest pas. 

Formularul PLF - Document european, aplicat românește. Angajații DSP nu au norme, Bode le cere să trimită amenzile prin poștă

Conform legii, angajații de la DSP au atribuția de a-i amenda pe cei care nu completează formularul la cel târziu 24 de ore de la intrarea în teritoriu. Problema e că nimeni nu știe ce are de făcut; autoritățile nu au nici măcar habar cine a completat documentul și cine nu și așteaptă indicații de la alte instituții.

„Când vom avea normele metodologice, fără norme nu poţi să aplici o amendă. Nu ştiu cum vom face, nu ştim în momentul ăsta. O să dea o hotărâre la nivel naţional că nu putem unii să ia într-un fel, unii într-un fel”, a declarat Teodor Negulescu, director DSP Ilfov.

„Deocamdată n-am primit nimic, încă nu sunt datele concrete, aşteptăm. Aşteptăm de la Poliţia de Frontieră alte date”, a spus Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Ministrul Bode spune că DSP nu are nevoie de norme

Ministrul Afacerilor Interne a transmis că angajații DSP ar trebui să vadă în sistem cine a completat formularul, mai apoi să trimită amenzile prin poștă.

„Nu este nevoie de norme de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă. Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, care primeşte toate informaţiile din frontieră, are acest drept de a sancţiona. Direcţia de Sănătate Publică au acces la baza de date, văd în fiecare moment cetăţenul care nu are PLF şi nu a completat acest PLF în 24 de ore şi emite automat sancţiunea, o trimite prin poştă la respectivul cetăţean, la adresă”, a zis Lucian Bode.

Formularul de Localizare a Pasagerilor a intrat în vigoare din 20 decembrie

Începând din 20 decembrie, PLF a devenit obligatoriu la intrarea în România pentru orice persoană și va înlocui avizul epidemiologic. Cei care uită sau nu știu de existența sa mai au la îndemână o zi pentru a completa documentul electronic.

Citeste si:
Ministrul austriac care s-a opus aderării noastre la Schengen, în...
Ministrul austriac care s-a...

„Începând de astăzi, poliţiştii de frontieră vor fi cei care vor verifica atât documentele de călătorie ale cetăţenilor (carte de indentitate sau paşaport), cât şi dacă aceştia au certificat verde şi PLF completat”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, comisar-şef de poliţie Fabian Bădilă.

Pentru completarea PLF, călătorilor li se solicită să furnizeze date despre:

• Numele şi prenumele, datele de identificare şi de contact;
• Ţara, regiunea şi localitatea de unde călătoresc spre România precum şi ţările tranzitate;
• Localitatea şi adresa de destinaţie în România;
• Mijlocul de transport cu care călătoresc spre România;
• Data intrării în România;
• Datele minorilor însoţitori, dacă este cazul.

Citeste si:
Guvernul a aprobat noi criterii de ocupare a posturilor pentru...
Guvernul a aprobat noi...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.