Lumina albastră ce este emanată de telefoane afectează calitatea somnului. Expunerea la acest tip de lumină suprimă secreția de melatonină. Experții recomandă un somn de minim 6 ore pe noapte.

 

Lumina albastră afectează somnul

Lumina albastră este benefică dimineața pentru a ne ajuta să ne trezim. Însă, pentru un somn liniștit și odihnitor, ar trebui să pui deoparte dispozitivele care emană o astfel de lumină înainte de culcare.

Expunerea pe timpul nopții la lumină albastră, generată de smartphone-uri, televizoare, laptopuri, tablete și alte tehnologii cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate influența negativ și afecta calitatea somnului. Gina Asaftei a observat că, atunci când petrece mult timp
pe telefon seara, înainte de culcare, se simte mai obosită.

Gina Asaftei: „Lipsa somnului într-o noapte mă afectează în ziua următoare. Nu mă mai pot concentra la fel de bine la ce am de făcut, nu mai dau randament și în cea mai mare parte a timpului am impresia că 5-6 ore dormite sunt de ajuns”

Suprimă secreția de melatonină

Expunerea la lumina albastră suprimă și secreția de melatonină, hormonul ce este responsabil de menținerea ritmului circadian. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu ne odihnim suficient. Medicul psihiatru, Marcel Găină, a împărtășit câteva reguli pe care ar trebui să le respecți, pentru un somn cât mai odihnitor și relaxant.

„Mai puțină metilxantină, adică cafeaua și să încercăm să nu fumăm cu cel puțin 4 ore înainte, limităm
folosirea dispozitivelor care emană lumina albastră și nu în ultimul rând, încercăm să dormim, dacă e cu putință, în intervalul 10 – 4 dimineața ar fi suficient”,
Marcel Găină, medic psihiatru.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Decembrie 2021 - 06 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.