Hiperuricemia este o tulburare a sângelui definită de un nivel excesiv de acid uric în organism. Este declanșată fie de o supraproducție de acid uric sau de diminuarea ratei de eliminare renale. În timp, hiperuricemia poate să ducă la dezvoltarea unor boli precum guta sau psoriazisul. Ereditatea și alimentația dezechilibrată sunt principalele motive de declanșare ale hiperuricemiei, dar mai sunt și alte cazuri, precum chimioterapia, bolile renale cronice, rezistența la insulină. Obezitatea, alcoolismul acut și chiar sarcina pot favoriza dezvoltarea acestei tulburări, care, în majoritatea cazurilor, nu are simptome. Iată cum poți să gestionezi corect această tulburare.

Cum este diagnosticată hiperuricemia

Acidul uric se găsește în mod normal în sânge la niveluri sub 70 de miligrame pe litru și provine din distrugerea fiziologică permanentă a proteinelor din alimente sau din distrugerea fiziologică a celulelor şi a ADN-ului acestora. Acidul uric este reglat în mod constant de rinichi. Nivelul de acid uric din sânge este depistat în urma unei simple analize de sânge.

Cum este tratată hiperuricemia

În cazul hiperuricemiei asimptomatice, medicul cel mai probabil va prescrie adoptarea unei diete sărace în proteine combinate cu o bună hidratare. Pe scurt, aceasta implică reducerea proteinelor animale, a consumului de băuturi alcoolice și dulci și a anumitor legume și leguminoase. Atunci când există simptome, această dietă va fi combinată cu un tratament medical decis de medicul curant.

Cele mai comune complicații ale hiperuricemiei

Negestionată, această tulburare poate avea câteva complicații majore:


  • Cele de la nivel articular sunt printre cele mai frecvente: roșeață, căldură în acele zone și dureri severe, uneori asociate cu o ușoară febră. Dacă nu sunt tratate, acestea pot recidiva și uneori pot duce la deformări ireversibile ale articulațiilor.


  • Complicațiile la nivel renal sunt iarăși frecvente, hiperuricemia provocând formarea pietrelor la rinichi. Cristalele de acid uric duc la formarea calculilor (litiaza), care poate provoca o colică renală, ce are printre simptome durerile locale severe. În ultima etapă, poate apărea insuficiența renală.

Cum poți să limitezi hiperuricemia

Pentru a preveni hiperuricemia și/sau a limita simptomele acesteia, este recomandat să adopți anumite măsuri în ceea ce privește dieta:

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

  • Redu proteinele de origine animală: carne de orice tip, inclusiv peștele, organele ca ficatul, rinichii, inimile.


  • Redu consumul de băuturi alcoolice, indiferent de tipul acestora, mai ales al celor spirtoase albe și al berii. De asemenea, redu consumul de băuturi dulci, ca diverse sucuri, limonadă etc.


  • Limitează consumul de leguminoase, precum fasolea, lintea și năutul, și de legume precum spanacul.


  • De asemenea, menține un nivel optim de hidratare consumând multe lichide.

Medicii recomandă și practicarea exercițiilor fizice de intensitate moderată, ținând cont și de nivelul de durere.

Tratamente naturale complementare

Diferite metode naturale de reglare a nivelului de acid uric din sânge pot fi folosite în completarea tratamentelor prescrise de medic. De exemplu, oțetul de mere și sucul de lămâie sunt remedii naturale folosite de mult timp pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv pentru a regla nivelul de acid uric din sânge:

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

  • Oțetul de mere ajută la detoxifierea organismului, eliminând deșeurile precum acidul uric. În plus, conține acid malic, care ajută la dizolvarea acidului uric și la eliminarea acestuia din organism. Tratamentul este simplu: adaugă o lingură de oțet de mere organic într-un pahar cu apă. Bea acest amestec de două sau trei ori pe zi. Nu face abuz, deoarece acesta poate reduce nivelul de potasiu și poate interfera cu acțiunea agenților diuretici.


  • Lămâia are un efect alcalin și ajută la neutralizarea acidului uric. De asemenea, aceasta este bogată în vitamina C, un compus util și pentru eliminarea acidului uric. Stoarce o lămâie într-un pahar cu apă fierbinte și consumă amestecul dimineața, pe stomacul gol. Rezultatele se văd după o săptămână sau două.

Acidul uric este un deșeu produs de organism. Gestionarea incorectă a acestei probleme, care este destul de comună, poate duce la complicații grave, de aceea este recomandat să o previi sau să îi limitezi progresia prin toate metodele posibile.

Citeste si:
A curs sânge din bagajul unui român pe aeroportul din Liverpool
A curs sânge din bagajul unui...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2021 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.