Oamenii de știință au descoperit în China 71 de virusuri provenite de la animale, dintre care 18 cu risc ridicat pentru oameni, arată un studiu publicat pe 12 noiembrie. „O pandemie care așteaptă să se întâmple”, spun experții. 

China: 18 noi virusuri cu risc ridicat ar putea ajunge la oameni

Conform studiului, aceste virusuri au fost descoperite tot în piețe agro-alimentare, precum a fost în cazul COVID-19. Cercetătorul britanic Eddie Holmes susține că oamenii de știință chinezi au avertizat dinainte cu cinci ani ca pandemia să izbucnească despre riscul ca virusurile să treacă de la animale la oameni. Experții spun acum că animalele comercializate în aceste piețe nu sunt nimic altceva decât „o pandemie care așteaptă să se întâmple”.

Dintre cele 71 de virusuri decoperite în urma acestui studiu, citat de The Mirror, 18 sunt cu risc ridicat de transmitere la oameni. Chiar dacă cercetătorii nu au descoperit un virus la fel de puternic precum COVID-19, specialiștii declară că tulpinile purtate de lilieci pot infecta alte animale, iar virusurile pot ajunge ușor la oameni.

Cum a izbucnit pandemia de COVID-19. Ipoteza imediată

În decembrie 2019, în Wuhan, un grup de cazuri care prezentau simptomele unei „pneumonii de cauză necunoscută” a fost legat de piața de comerț din Huanan, care avea o mie de standuri cu pește, pui, fazani, lilieci, marmote, șerpi veninoși, căprioare, organe de iepure și alte animale sălbatice. Ipoteza imediată a fost că bacteria care s-a răspândit a fost un nou coronavirus provenit dintr-o sursă animală.

Primele cazuri suspectate au fost raportate în data de 31 decembrie 2019, dar primele cazuri de boală simptomatică au apărut cu puțin peste trei săptămâni mai devreme, în 8 decembrie 2019. Piața a fost închisă pe 1 ianuarie 2019 și bolnavii care au prezentat semne ale infecției au fost izolați. Prima moarte cauzată de noul virus a avut loc pe 9 ianuarie 2020.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

În data de 23 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât să nu declare o urgență internațională pentru sănătate, deși a avertizat anterior că este posibil un focar mai larg.

Cenzurarea informațiilor și opiniilor conspiraționiste

Mai multe guverne și firme private din domeniul internetului au luat măsuri de cenzurare sau limitare a răspândirii opiniilor care pun la îndoială analizele științifice ale autorităților. Unele guverne au luat atitudine închizând site-uri care răspândeau idei conspiraționiste. În România, de exemplu, Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații, a luat în aprilie 2020 decizia de a interzice unele site-uri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.