De la 1 octombrie, teoretic, a început carantina de noapte în marile orașe ale țării, unde incidența a depășit 7,5 la mia de locuitori. Restricțiile pentru cei nevaccinați se vor extinde pe toată durata săptămânii.

Carantina de noapte a intrat în vigoare din data de 1 octombrie

Potrivit noii hotărâri, adoptate joi seară de Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), carantina de noapte se impune în weekend, după o rată de incidență de 6 la mie, iar în restul săptămânii, după ce rata trece de 7,5. Decizia spune că, în localitățile în care rata de infectare este între 6 și 7,5 la mia de locuitori se impune carantină de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20:00 și 5:00.

După ce incidența sare de 7,5, carantina de noapte se impune în toate zilele săptămânii, tot între 20:00 și 5:00. În acest interval pot părăsi domiciliul numai persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală. Dar nu este singurul avantaj pe care aceste persoane îl au.

Potrivit articolului 7 al Hotărârii CNSU, „doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală vor avea acces la evenimente private, dar și în restaurante, cluburi și cinematografe, acolo unde incidența este de peste 6 la mia de locuitori, se arată în Hotărârea adoptată joi seară de Comitetul Național Pentru Situații de Urgență. Nu se va mai putea intra cu test COVID negativ”.

Restaurantele, cinematografele și cluburile ar urma să rămână deschise până la ora 0:00; oră până la care sunt permise nunțile. După ce rata de incidență sare de 7,5 la mie, unii operatori economici trebuie să pună lacătul pe afaceri la ora 22:00. Așadar, cum carantina de noapte intră în vigoare la ora 20:00, rămân două ore în care accesul în aceste magazine sau restaurante le va fi permis numai celor imunizați ori trecuți prin boală.

„Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, să se desfășoare doar în intervalul orar 5.00-22.00. În intervalul orar 22.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”, se arată în document.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Ce se întâmplă, de fapt

De pildă, în Timișoara ar fi trebuit să intre în vigoare carantina de noapte, doar că toată lumea este debusolată de noile hotărâri luate de reprezentanții CNSU. Deci, magazinele nu s-au închis la ora dorită de autorități, iar restaurantele și terasele au rămas și ele deschise.

Totuși, în prima zi s-a respectat ceva, anume restricția de circulație pe timp de noapte, datorită filtrelor de poliție care au împânzit orașul. Persoanele nevaccinate nu au voie să iasă din casă între orele 20:00 și 5:00 decât dacă au un motiv întemeiat și dacă prezintă o declarație pe proprie răspundere.

Noile reglementări ale CNSU ar urma să vină cu reguli mai permisive, adică magazinele să se închidă la ora 22:00. Totodată, în Capitală, unde rata de incidență este de 7,68 la mia de locuitori, noile măsuri nu au intrat în vigoare, probabil acest lucru se va întâmpla de luni și vor continua toată săptămâna.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Octombrie 2021 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.