Mult zahăr, colorant și chimicale - pare să fie rețeta care stă la baza multor sortimente de înghețată de pe piață. Aceasta este și concluzia unui studiu recent care marchează cantități uriașe de zahăr în compoziția deserturilor.

Înghețata din comerț, bombă pentru sănătate

Înghețata care conține și biscuiți are undeva la 45 de grame de zahăr, deoarece la calcul intră și zahărul din biscuit, nu numai cel din înghețata ca atare. În cazul desertului servit pe băț, aceasta are 27 de grame de zahăr. Cel care ia fața tuturor este tortul de înghețată.

Peste toate, se adaugă și potențiatorii de gust și aromele. Conform studiului, mai mult de un sfert dintre înghețatele analizate aveau cel puțin 5 E-uri în compoziție, iar altele ajungeau chiar și la 16 E-uri pe lângă zahăr și alți conservanți.

Totuși, există și variante sănătoase, dar mai scumpe, cum ar fi înghețata artizanală. Oricum, Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să nu consumăm mai mult de 25 de grame de zahăr pe zi, echivalentul a cinci lingurițe. Așadar, dintr-o singură înghețată ne-am putea lua necesarul zilnic de zahăr.

Origini

Originile deserturilor congelate sunt obscure, deși există mai multe relatări despre istoria lor. Unele surse susțin că alimente asemănătoare înghețatei se făceau în Persia încă din 550 î.Hr. Altele, în schimb, susțin că împăratul roman Nero a primit gheață din Munții Apenini pentru a produce primul sorbet amestecat cu miere și vin, chiar dacă se crede că în zilele noastre sorbetul a fost inventat în Persia. Alte relatări spun că înghețata provine din Imperiul Mongol și s-a răspândit pentru prima dată în China în timpul expansiunii sale. Răspândirea sa în toată Europa este uneori atribuită comercianților arabi, dar mai des Marco Polo.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2021 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.