Neurochirurgia minim invazivă descrie o procedură chirurgicală mai puțin invazivă decât cea tradițională.

Această procedură a redefinit domeniul chirurgical, chirurgia minim invazivă utilizând de cele mai multe ori dispozitive endoscopice, manipularea de la distanță a instrumentelor și monitorizarea prin redare video în timp real.

În timp ce chirurgia tradițională necesită incizii de mari dimensiuni pentru a accesa zonele afectate, neurochirurgia minim invazivă permite neurochirurgului să le acceseze doar prin incizii de mărimea unei monede sau prin cavitățile naturale ale corpului, în funcție de caz.

Conform articolului realizat de Shawn D. St. Peter și George W. Holcomb III, publicat în 2009 și intitulat "History of Minimally Invasive Surgery", chirurgia minim invazivă a fost introdusă în domeniul medical în anii '80, odată cu dezvoltarea camerelor video cu redare în timp real.

Oferind o alternativă mai eficientă și mai sigură prin reducerea riscului de apariție a complicațiilor, chirurgia minim invazivă a fost adoptată de mai multe domenii de specialitate cum ar fi cel ortopedic, cel de obstetrică și ginecologie, chirurgie generală și neurochirurgie.

Pentru a oferi o imagine cât mai clară a neurochirurgiei minim invazive, în continuarea acestui articol vom prezenta câteva avantaje ale acestei proceduri inovative, disponibilă și la noi în țară.

5 avantaje ale neurochirurgiei minim invazive

Fie că este vorba de o intervenție la nivelul coloanei vertebrale sau la nivelul creierului, neurochirurgia minim invazivă oferă aceleași beneficii pacientului, acestea fiind:

Incizii de mici dimensiuni

Deoarece endoscopul are forma unui tub subțire și flexibil, acest instrument revoluționar poate oferi imagini video detaliate ale creierului, permițând o vizualizare a structurii cerebrale doar printr-o incizie de mărimea unei monede.

Mai mult decât atât, instrumentar chirurgical special creat pentru această procedură poate fi introdus prin aceste tuburi pentru a realiza proceduri chirurgicale complexe și precise fără a leza porțiuni mari de țesut sănătos.

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...

Majoritatea beneficiilor acestor proceduri minim invazive sunt datorate acestor incizii de mici dimensiuni, intervenția fiind mult mai precisă și mai puțin agresivă.

Risc redus de complicații

Sângerarea abundentă reprezintă una dintre cele mai mari complicații care pot apărea în timpul unei intervenții chirurgicale.
Deoarece neurochirurgia minim invazivă necesită incizii de mici dimensiuni, acest lucru reduce atât cantitatea de sânge pierdută cât și riscul de apariție a infecțiilor.

Mai mult decât atât, deoarece neurochirurgul nu trebuie să taie prin porțiuni întregi de țesut, asta înseamnă mai puține traumatisme inutile ceea ce duce la un timp de recuperare mult mai rapid.

Recuperare mult mai rapidă

Multe persoane care optează pentru această formă de tratament necesită un timp mai scurt de recuperare și mai puține restricții fizice.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

În plus de asta, mulți pacienți prezintă mai puțină durere postoperatorie, ceea ce înseamnă utilizarea unui număr redus de medicamente antialgice sau chiar deloc, ceea ce reprezintă un alt beneficiu pentru organism.

Internare mult mai scurtă

Datorită tuturor beneficiilor menționate mai sus, perioada de internare a persoanelor care optează pentru aceasta procedură este mult mai mică, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a costurilor.
În funcție de caz și de procedura efectuată, unele persoane pot fi externate în aceeași zi, fiind apoi monitorizate și evaluate prin consultații regulate sau prin platforme online cum ar fi cele de telemedicină.

Rezultat cosmetic mult mai bun

Datorită inciziilor de mici dimensiuni cicatricile vor fi și ele mult mai reduse comparativ cu cele obținute în urma chirurgiei tradiționale, acest subiect fiind una dintre multiplele griji pe care pacienții le au cu privire la tratamentul chirurgical.
Mai mult decât atât, este posibil ca unele intervenții să folosească cavitățile naturale ale corpului, cum ar fi cea nazală, pentru a accesa zona afectată, ceea ce duce la o cicatrizare ascunsă în interiorul cavității.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

Dacă dorești mai multe informații despre aceste proceduri poți intra oricând în contact cu clinica NeuroHope București, specialiștii de acolo putând să îți răspundă la toate întrebările și grijile tale.

Referințe:

Holcomb, George W., and St. Peter D. Shawn. History of Minimally Invasive Surgery. Jan. 2009, www.researchgate.net/publication/290163874_History_of_minimally_invasive_surgery.


Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Aprilie 2021 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.