Respirația este una dintre funcțiile vitale ale organismului. Fără apă sau mâncare omul poate supraviețui mai multe zile, dar fără aer poate rezista doar câteva minute. Funcția respiratorie este, alături de cea cardiacă, esențială pentru viața și sănătatea generală. Se poate spune că suntem aerul pe care îl respirăm și este evident că, prin calitatea sa, aerul poate reprezenta o problemă ce aduce serioase prejudicii sănătății.

Omul modern a reușit să identifice soluții pentru a trata unele dintre bolile pulmonare grave sau pentru a le menține sub control, dar este din ce în ce mai clar că acțiunea unor factori de risc se intensifică și că apar altele, iar plămânii au nevoie de protecție, pentru a rămâne sănătoși. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai frecvente boli pulmonare și să examinăm modalitățile prin care ne putem proteja plămânii.

Poluarea exterioară

Astmul și bolile pulmonare obstructive au drept cauză principală poluarea și o serie de factori alergeni, de la polen la fumul rezultat din arderea cărbunelui sau a hidrocarburilor, gazele de eșapament, la care se adaugă fumatul și, din ce în ce mai frecvent, chimicalele din aparatele de aromaterapie și odorizantele de cameră. Afecțiunile autoimune pulmonare, precum sclerodermia, sarcoidoza, fibroza pulmonară și lupusul eritematos sistemic au și ele printre cauzele ce declanșează procesele patologice pulmonare noxele din aerul pe care îl respirăm.

Este important de spus că numărul cazurilor de boli autoimune pulmonare este în continuă creștere, multe dintre ele depășind pragul afecțiunilor rare, de un caz la 2000 de persoane, fiind din ce în ce mai des diagnosticate, mai ales în marile aglomerări urbane. Spre exemplu, sarcoidoza înregistrează peste două milioane de cazuri, la nivel mondial, iar în România incidența este de peste 40 de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori, în condițiile în care 45% dintre cazuri nu sunt niciodată diagnosticate înainte de apariția leziunilor ireversibile.

Poluarea din spațiile interioare

Analizele care urmăresc calitatea aerului arată, cu certitudine, faptul că aerul din interiorul locuințelor este deseori mult mai poluat decât cel exterior. Sursele de noxe interioare sunt extrem de variate și încep de la noxele emise de produsele de igienă și de curățenie, până la mucegaiuri și emanațiile din covoare și mobilă. La toate acestea se adaugă, destul de frecvent, și mai ales în Transilvania și Banat, depășiri ale nivelului de radon. Acesta este un gaz radioactiv, care este emanat din scoarța terestră și din materialele de construcție. Depășirea unor valori tolerate de organism poate duce la afecțiuni pulmonare foarte grave. În fapt, radonul radioactiv este considerat a doua cauză care duce la cancer pulmonar, după fumat.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Prevenirea infecțiilor

Unele dintre cele mai serioase afecțiuni pulmonare autoimune pot fi declanșate pe fondul unor infecții virale și al unei reacții inflamatorii asociate infecției. Organismul fabrică anticorpi împotriva proteinelor străine, asociate cu un agent viral, iar în cazul în care infecția este foarte puternică, tratamentul este incorect sau reacția organismului exagerată (pentru că nu cunoaște agentul patogen sau pe fondul unui dezechilibru al sistemului imunitar), anticorpii pot distruge și proteinele proprii ale organismului care au o structură asemănătoare. Așa se declanșează cele mai multe dintre bolile autoimune.

Interesant este faptul că uneori unele afecțiuni virale respiratorii pot avea ca efect secundar declanșarea unor afecțiuni autoimune precum artrită reumatoidă, lupus eritematos, sindrom nefrotic, psoriazis, diabet zaharat tip 1 și scleroză multiplă.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Cum protejezi sănătatea plămânilor

Un aer fără noxe este principalul deziderat, dar acest lucru nu este posibil peste tot. Astfel, menținerea unui mediu cât mai curat în interiorul locuințelor este o necesitate. Aparatele care pot purifica aerul nu mai sunt un moft și devin, în mod evident, o necesitate, mai ales în marile orașe sau în cazul persoanelor care au un risc crescut de a face afecțiuni pulmonare cronice.

Alimentația este și ea foarte importantă pentru că există nutrienți care au capacitatea de a proteja și susține sănătatea plămânilor. Astfel, vitaminele C și E, betacarotenul, acidul folic, seleniul și zincul reprezintă combinația de vitamine și minerale cu efect antioxidant eficient pentru țesutul pulmonar. Nu trebuie omise nici sursele de alimente care conțin probiotice, fiind dovedit faptul că bacteriile bune au capacitatea de a proteja mucoasele tractului respirator superior de atacul agenților patogeni din mediu.

Citeste si:
Top 5 cele mai frecvente leziuni sportive. Cum se tratează și ce...
Top 5 cele mai frecvente...

Deprinderea obiceiurilor care garantează o respirație corectă este un alt element important pentru sănătatea plămânilor. În primul rând, respirația pe nas, pentru filtrarea naturală a aerului, apoi respirația diafragmatică, în mod conștient, de mai multe ori pe zi, pentru oxigenarea profundă a plămânilor și eliminarea aerului rezidual, dar și inspirații voluntare, ample, urmate de expirații lungi și lente fac bine plămânilor.

Este importantă și postura. A sta cocoșat sau strâmb pentru perioade lungi reduce capacitatea respiratorie.

Semnele care pot indica eventuale suferințe ale plămânilor nu trebuie niciodată ignorate. Tusea, respirația șuierătoare ori superficială, apneea, durerea în piept, durerea de spate sau alte probleme care implică activitatea plămânilor trebuie evaluate de medic pentru a putea fi tratate corect.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Martie 2021 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.