A dormi suficient, cel puţin cu două zile înainte de vaccinarea anti-COVID-19, poate ajuta la un răspuns mai bun al imunizării, a declarat specialista Guadalupe Teran

„Există studii care demonstrează că atunci când se doarme bine, cel puţin în cele două zile de dinaintea vaccinării antigripale, sau în acest caz anti-COVID-19, organismul poate genera mai mulţi anticorpi", a explicat această specialistă în terapia somnului de la Universitatea Autonomă Metropolitană (UAM) din Mexic.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului, care se marchează în data de 19 martie, Guadalupe Terán a explicat că oamenii trebuie să doarmă cel puţin între 7 şi 9 ore, pentru a se putea considera că somnul este suficient. Ea a precizat în acest sens că a dormi suficient poate ajuta şi la prevenirea unor boli cronice.

„Altminteri cresc probabilităţile de a dezvolta afecţiuni precum hipertensiune, diabet, infarct şi obezitate, printre alte boli cardiovasculare şi metabolice", a adăugat experta.

Potrivit ei, somnul serveşte la întărirea sistemului imunitar, astfel încât a dormi suficient poate ajuta la evitarea infecţiei COVID-19, şi ca antioxidant pentru a întârzia procesul de îmbătrânire.

Stresul şi starea de nelinişte generate de perioada de izolare obligatorie au dus la schimbarea obiceiurilor de viaţă ale populaţiei, la o scădere a calităţii somnului şi la instalarea insomniilor. Potrivit studiilor, cazurile de insomnie au crescut cu 40 % în această perioadă.

Specialista a precizat totodată că uzul tehnologiei afectează odihna persoanelor. Fiecare minut petrecut în faţa dispozitivelor electronice duce la scăderea perioadei de odihnă şi a calităţii somnului, astfel încât trebuie să se renunţe la aceste dispozitive cu cel puţin 30 de minute înainte de a merge la culcare, a spus ea.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Guadalupe Terán a precizat că nevoie de un program riguros de odihnă, cu ore de culcare înainte de miezul nopţii şi deşteptarea de dimineaţă, pentru care trebuie să se renunţe seara la consumul de cafea, tutun şi băuturi alcoolice, potrivit Agerpres.

„Somnul este modul nostru de a ne reface organismul, de a ne echilibra sistemul, de a ne reface după o boală, de a ne dezintoxica organismul şi de a ne creşte speranţa de viaţă", a concluzionat ea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Martie 2021 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.