Alimentația noastră este foarte importantă în timpul perioadelor geroase, tocmai pentru a ne păstra organismul puternic, cu aportul necesar de vitamine și pentru a nu pierde căldură.

Frigul de afară nu sporește nevoile energetice ale organismului, însă favorizează scăderea temperaturii corpului, care mai apoi se transformă în tremurat, contracție musculară involuntară ce generează caldură și chiar crește rata metabolică.

Alimentele sau mâncarea caldă încălzește corpul, proces numit termogeneză. La o jumatate de oră dupa ingerarea mâncării calde, corpul nostru generează cu 10% mai multă caldură decât atunci când stomacul e gol. Mișcarea este un mod foarte bun de a ne încălzi când e frig afară. Recomandarea alimentară a acestei perioade în care e ger și lumina de la soare este mai slabă, sunt mâncărurile calde, iar nutrientul preferat este carbohidratul.

Alimentele săptămânii:


  • supele și ciorbele calde cu multe legume și plante aromate care au efect de încălzire (ardei iute, ghimbir, șofran)

  • mâncărurile cu legume și carne de pasăre gătite la cuptor

  • pastele integrale cu suc de roșii

  • cartoful copt

  • orezul integral cu legume

  • mămăliguță cu brânză dulce

  • pește la cuptor ar fi câteva opțiuni nutritive de ales în aceste zile reci.

Modul de preparare, combinarea acestor alimente, aportul de sodiu pe care-l aduc și ora la care se consumă sunt esențiale pentru ca organismul să le folosească drept combustibil și să nu le stocheze ca depozit de grăsime.

Grăsimile sunt un alt nutrient benefic în această perioadă friguroasă, nevoile de vitamina A, D. E și K fiind crescute în sezonul rece. Grăsimi sănătoase și necesare organismului reprezintă consumul de pește, nuci, avocado, măsline desărate, ulei vegetal presat la rece și lactate fermentate parțial ecremate, cel mai nutritiv prin bogăția în probiotice fiind chefirul.

O altă problemă în aceste zile geroase este lipsa hidratării suficiente. Ceaiul cald de plante, de ghimbir sau mentă, de măceșe sau cimbru, de echinaceea sau cătină, întotdeauna cu multă lamâie și scorțișoară, este cea mai bună alegere pentru a evita deshidratarea, precizează antena3.ro.

Citeste si:
Top 6 cele mai frecvente carențe de vitamine și minerale
Top 6 cele mai frecvente...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2021 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.