Tuse, febră, dureri musculare – bronșita acută este o boală destul de frecventă toamna și iarna, care poate fi evitată, respectiv tratată, urmând câteva reguli simple. Bronșita acută este inflamația bronhiilor, căile aeriene care transportă aerul în plămâni, și este o boală cel mai adesea cauzată de virusuri. Pereții bronhiilor se inflamează, produc o cantitate anormală de mucozități, respirația devine dificilă și apare tusea puternică și persistentă. De obicei, bronșita acută se vindecă în cinci până la zece zile, în cazul unei persoane care nu suferă de alte tulburări. Însă, pacienții cu astm trebuie să manifeste o atenție sporită, pentru că există riscul de suprainfecție bacteriană. Iată cele mai importante patru aspecte pe care trebuie să le cunoști despre bronșita acută.

Care sunt simptomele bronșitei acute

Primele semne ale acestei boli sunt frecvent similare cu cele ale unei răceli sau rinofaringite. Apare însă tusea uscată, care apoi poate să devină umedă. Bolnavul poate să facă febră, să aibă dureri musculare, să aibă o stare generală de rău, o senzație de arsură în piept, lângă stern.

În afară de persoanele cu astm, bronsita poate reprezenta o problemă mai gravă și pentru fumători. Aceștia pot dezvolta boala pulmonară obstructivă cronică, cu consecințe mult mai grave asupra organismului.

Care este tratamentul potrivit

În toate cazurile, medicul este cel care poate să stabilească diagnosticul și tratamentul. Dacă are cauze virale, bronșita nu va fi tratată cu antibiotice. De obicei, bronșita progresează spontan spre recuperare la copii și adulți sănătoși. Însă, dacă se constată că are cauze bacteriene sau a intervenit o suprainfectare bacteriana, având ca simptome și febra persistentă sau oboseala, o reevaluare după câteva zile poate să ducă la prescrierea de antibiotice.

De asemenea, în funcție de simptome, medicul poate să prescrie tratamente antitusive, pentru gestionarea febrei etc.

Cum poți să eviți bronșita acută

Această boală, ca multe altele virale, poate fi prevenită cu ajutorul unor gesturi banale, dar importante:


  • Spală-te frecvent pe mâini. De asemenea, este recomandat să eviți să îți atingi fața cu mâinile.

  • Curăță nasul și sinusurile cu ajutorul unui spray cu soluție salină.

  • Vaccinul antigripal poate reduce riscul de bronșită.

  • Acordă o mare atenție calității aerului. Evită substanțele iritante, precum fumul de țigară, praful, odorizantele de cameră. Folosește un umidificator, dacă aerul din locuință este prea uscat sau, mai simplu, pune un vas cu apă pe caloriferul cald. De asemenea, anumite plante pot ajuta la purificarea aerului, precum feriga, bambusul, aloe vera, ficusul de cauciuc.

  • Aerisește regulat încăperile în care stai de obicei, de cel puțin două ori pe zi, minimum zece minute, lăsând ferestrele larg deschise.

  • Vitamina C ajută organismul să lupte împotriva virusurilor care atacă sistemul respirator. O găsești în fructe și legume, precum ardeiul gras, kale, broccoli, ananas, kiwi, mango și citrice.
  • Citeste si:
    Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
    Tratamentul anginei...

Care sunt metodele naturale de combatere a bronșitei

Aceste metode se folosesc complementar tratamentului indicat de medicul specialist:


  • Dușul poate fi o modalitate bună de combatere a uscării tractului respirator, mai precis aerul fierbinte și umed pe care îl degajă apa.

  • Inhalațiile sunt, de asemenea, utile, fie cu ajutorul unui aparat cu aerosoli, fie pur și simplu cu apă fierbinte turnată într-un vas. Înclină-ți capul, acoperit cu un prosop, peste recipient și inspiră puternic și uniform timp de aproximativ zece minute. Pentru o eficiență și mai mare, adaugă câteva picături de ulei esențial de eucalipt în apa fierbinte.

  • Bea băuturi calde, precum ceaiuri din plante și supe. Acestea te ajută să combați deshidratarea și vor face ca gâtul să fie mai puțin iritat. Mierea de albine poate, de asemenea, să combată iritațiile.
  • Citeste si:
    De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
    De ce boală suferă Nicoleta...

Nu trebuie să uiți că, atunci când suferi de bronșită, trebuie să ai grijă să te odihnești suficient. Această boală provoacă oboseală severă, din cauza inflamației bronhiilor. Prin urmare, trebuie să eviți activitățile sportive și să te relaxezi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2021 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.