Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare.

Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în şedinţa CSAT pe care o voi convoca în perioada imediat următoare", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Iohannis a avut, luni, o şedinţă cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19, considerată o problemă de securitate naţională.

El a afirmat că autorităţile s-au mobilizat foarte bine în ceea ce priveşte vaccinarea anti-COVID.

La ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, şi avem organizată o structură clară - Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2. De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare şi implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum şi planul de acţiune, cu etape clare", a spus Iohannis.

Acesta a subliniat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităţilor şi a căilor de acţiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilităţii personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiţii de maximă siguranţă.

Cine are prioritate pentru vaccinare

Preşedintele Iohannis a precizat că discuţiile au vizat şi necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie uşor accesibile pentru categoriile ţintă.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătăţii, tot personalul din domeniul sănătăţii, ca şi cel din centre rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiei şi personalul din domenii-cheie, esenţiale bunei funcţionări a societăţii", a detaliat Iohannis.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Unde se va face vaccinarea anti-COVID

Potrivit acestuia, vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare şi iniţierea acestora vor fi stabilite în funcţie de aprobarea, producţia şi alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare ţară, folosindu-se o procedură specifică în funcţie de vaccin.

Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătăţii şi prin centrele de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie şi centre drive-through pentru celelalte categorii de populaţie", a spus Iohannis.

El a menţionat că strategia de distribuţie va ţine cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum şi a celor şase depozite regionale, de unde se va face distribuţia către centrele de vaccinare locale fixe şi mobile.

Citeste si:
Începe vaccinarea antigripală. Cine va beneficia de vaccin...
Începe vaccinarea...

Potrivit şefului statului, comunicarea clară şi transparentă cu cetăţenii, şi în special cu grupurile ţintă, este esenţială, la fel ca şi combaterea dezinformării şi a diseminării informaţiilor false.

El a anunţat că toate informaţiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei.

Comitetul naţional de coordonare a avut deja discuţii atât cu organizaţiile profesionale, cât şi cu asociaţiile de pacienţi şi îşi propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar şi cu reprezentanţii mass-media", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaţionale de profil, sunt „sigure, eficiente şi reprezintă singura soluţie viabilă de a pune capăt acestei pandemii".

Citeste si:
Un român doarme pe străzile din Italia pentru că nu s-a vaccinat...
Un român fără adăpost doarme...

El a reiterat necesitatea respectării măsurilor de prevenţie.

Vaccinul anti-COVID a devenit, la ora actuală, speranţa noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viaţă normală. La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil, însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieşirea din această criză medicală de proporţii. Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenţie aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluţia pandemiei la noi în ţară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare", a transmis Iohannis, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

El a indicat că, la momentul în care vaccinurile vor ieşi din producţie, va trebui ca România să fie pregătită să le poată distribui tuturor, în mod echitabil.

Şeful statului a subliniat că de eficienţa campaniei de vaccinare „depinde în mare măsură stoparea pandemiei şi, implicit, protejarea vieţii românilor".


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2020 - 06 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.