Rapița este una dintre culturile profitabile pentru fermieri, atât timp cât plantele sunt protejate în mod corect de boli pentru a obține o producție sănătoasă și bogată. Cu toate că rapița se adaptează cu ușurință la condițiile climatice de la noi din țară, în toamnă pot să apară numeroase boli care afectează plantele calitativ și cantitativ.

În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai frecvente boli ale rapiței în toamnă, cum recunoști semnele atacului agentului patogen, dar și ce măsuri trebuie să iei pentru a le combate în mod eficient.

Putregaiul negru

Putregaiul negru este provocat de ciuperca Phoma lingan, fiind una dintre cele mai păgubitoare boli pentru cultura de rapiță. Apariția acesteia este favorizată de umiditatea ridicată a aerului, de cultivarea unor soiuri sensibile, dar și de dezvoltarea foarte mare a masei foliare în toamnă.

Principalele simptome ale bolii pot fi observate prin apariția unor pete galbene cu centru gri-deschis, unde apar apoi puncte mici negre (picnidiile ciupercii). Aceste pete se pot extinde, distrugând în totalitate frunzele, mai ales dacă atacul este puternic la intrarea în iarnă. Dacă boala nu este combătută la timp, poate să apară mai târziu infecția secundară de primăvară. Totodată, ciuperca poate supraviețui de la un an la altul pe resturile de plante infectate.

Alternarioza cruciferelor

Alternarioza cruciferelor este o altă boală extrem de periculoasă care afectează plantele de rapiță, fiind provocată de ciuperca Alternaria brassicae. Factorii favorizanți sunt umiditatea ridicată și prezența îndelungată a apei pe frunze, apariția acestei boli fiind frecventă în perioadele călduroase de toamnă.

Gravitatea acestei boli este reprezentată de faptul că agentul patogen poate afecta cultura de rapiță pe toată perioada de vegetație. Semnele atacului pot fi observate prin apariția pe frunze a unor pete circulare de culoare cafenie-brună, dar mai tarziu și a unor pete punctiforme de culoare neagră pe silicve. Atunci când silicvele sunt atacate, acestea se deformează, se deschid prematur și pot provoca pierderi mari de cultură.

Făinarea

Făinarea la rapiță este o boală periculoasă, care poate ajunge să afecteze întreaga suprafață foliară a plantei. Boala este provocată de ciuperca Erysiphe communis, care apare în mod frecvent toamna. Factorii favorizanți sunt umiditatea crescută, dar și toamnele lungi și călduroase.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

Simptomele atacului agentului patogen pot fi observate prin apariția unor pete de culoare albă, cu aspect de pâslă. Aceste pete apar pe tulpini și pe frunze. În condiții favorabile, petele se extind și pot acoperi în totalitate organele infectate, ceea ce înseamnă că recolta va fi afectată în mod semnificativ.

Combaterea bolilor la rapiță toamna

Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți combate bolile rapiței în toamnă este aplicarea unui tratament cu fungicide. Caramba Turbo este un fungicid care combină substanţa activă a unui fungicid (metconazol) cu cea a unui regulator de creştere (mepiquat clorură) și care poate combate principalele boli la rapiță în toamnă. De asemenea, acesta îmbunătățește rezistența la iernare, sporind producția și profitul.

Alte metode agro-fitotehnice pentru prevenirea bolilor în cultura de rapiță sunt reprezentate de încorporarea resturilor vegetale imediat după recoltare, de efectuarea cu atenție a lucrărilor pentru a evita leziunile la plante, dar și de alegerea unor hibrizi rezistenți.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Așadar, pentru a avea siguranța unei culturi de rapiță cantitative și cantitative, este important ca plantele să fie protejate împotriva bolilor, prin aplicarea la timp a tratamentelor și respectarea metodelor agro-fitotehnice.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Octombrie 2020 - 07 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.