Fructele pot fi extrem de benefice pentru organismul nostru, însă dacă nu sunt consumate corect, ne pot face rău la nivel digestiv. Totul se bazează pe un lucru: dacă mâncăm sau nu fructele la momentul potrivit din zi. Ceea ce trebuie să știm, înainte de toate, este că modul corect de a consuma fructele va oferi sistemului nostru digestiv un ajutor binemeritat.

Benefice pentru digestie

Atât fructele cât și legumele conțin fibre insolubile, care absorb apa și își măresc volumul pe măsură ce trec prin sistemul nostru digestiv. Fibrele ajută, în unele situații, la o digestie corectă, declanșând eliminarea regulată a scaunului, în special în cazul persoanelor care întâmpină probleme. Totodată, ele sunt un aliat în ameliorarea sau prevenirea constipației. Așadar, în ce moment al zilei este bine să consumăm fructe? Nutriționiștii spun dimineața sau la prânz, iar explicația are legătură cu faptul că fructele conțin fibrele necesare, care împiedică eliberarea rapidă a zaharurilor în organism, iar această eliberare se face treptat.

La micul dejun

O tendință care a devenit extrem de populară în ultimii ani a fost regula de a începe ziua cu un pahar cu apă călduță și un fruct. Un bol cu fructe la micul dejun ar putea fi o idee bună pentru a-ți începe ziua. Atenție, însă: dacă vrei să eviți excesul de zaharuri și de calorii, planifică-ți restul meselor în concordanță. Asta înseamnă că trebuie să ții cont de cât de multe fructe ai mâncat la micul dejun.

Gustarea dintre mic dejun și prânz

În cazul în care ți se face foame în intervalul dintre micul dejun și prânz, este în regulă să ai o gustare alcătuită din fructele tale preferate. Important este să alegi unele care să aibă un indice glicemic scăzut, pentru a nu-ți crește rapid glicemia.

Înainte sau după antrenament?

Medicii nutriționiști spun că o banană ar fi gustarea perfectă înainte de un antrenament, pentru că îi va da organismului energia necesară unui efort fizic susținut. Totodată, o portocală (sau un măr, dacă este fructul preferat ca gustare după un antrenament la sală) ar putea fi exact aliatul necesar, datorită conținutului scăzut de calorii, precizează stirileprotv.ro


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Octombrie 2020 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.