Semințele de dovleac au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), acestea contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mintale.

Conţinutul de magneziu din semințele de dovleac ajută la formarea corecta a oaselor şi dinţilor, relaxează vasele de sânge şi asigură funcţionarea optimă a intestinului. De asemenea, scade tensiunea arterială şi este de mare ajutor în prevenirea infarctului miocardic, accidentelor vasculare cerebrale.

Pot fi folosite în salate, sosuri preparate la rece sau în ciorbe şi tocăniţe şi sunt o sursă foarte bună de vitamina E, un puternic antioxidant, care ajută la menţinerea integrităţii pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi.

Pentru a păstra grăsimile sănătoase prezente în seminţe, acestea trebuie consumate crude. Dacă alegeţi să cumpăraţi seminţe vrac, verifica-ți să aibă un miros proaspăt, nu de mucegai sau un miros vechi.

„Seminţele de dovleac organice sunt preferate, deoarece acestea nu vor fi contaminate cu pesticide sau alte substanţe chimice dăunătoare. Dacă preferaţi să mâncati seminţe prăjite, prăjiţi-le singuri, astfel încât să puteţi controla temperatura de prăjire. Seminţele de dovleac crude pot fi prăjite la o căldură scăzută (nu mai mult de 75 de grade Celsius), stropite cu sare naturală şi lăsate în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Cinci beneficii ale sminţelor


  • Reglează cantitatea de insulină. Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de zinc, important pentru imunitate, creşterea şi diviziunea celulelor, somn, starea de spirit, simţuri precum gust şi miros, ochi şi sănătatea pielii, reglează insulină şi funcţia sexuală la bărbaţi. Seminţele de dovleac pot ajuta la îmbunătăţirea reglării de insulină şi ajută la prevenirea complicaţiilor diabetice prin reducerea stresului oxidativ.

  • Ajută la creşterea colesterolului bun. Uleiul din seminţele de dovleac este bogat în fitoestrogeni naturali, ceea ce duce la o creştere semnificativă a colesterolului bun "HDL", împreună cu scăderi ale tensiunii arteriale, bufeuri, dureri de cap, dureri articulare şi alte simptome la femeile aflate la menopauză.

  • Induc un somn odihnitor. Seminţele de dovleac sunt o sursă bogată de triptofan, un aminoacid care se transformă în serotonină, care la rândul său este transformat în melatonină, "hormonul somnului." Triptofanul nu poate fi produs de către organism, deci trebuie să fie primit prin alimentaţie. Consumul de seminţe de dovleac cu câteva ore înainte de culcare, împreună cu o portie mică de carbohidraţi, poate fi benefic pentru un somn de noapte odihnitor.

  • Tratament împotriva viermilor intestinali. Seminţele de dovleac reduc riscul de calcuri renali, inflamaţia în caz de artrită şi sunt utilizate ca tratament împotriva viermilor intestinali. Acestea conţin substanţe chimice ce ajută rinichii şi vezica urinară să elimine apa, iar acest efect al seminţelor este util în tratarea anumite boli precum: inflamaţia vezicii, infecţii la nivelul rinichilor sau retenţie urinară cauzată de hiperplazie benignă de prostată.

  • Protejează împotriva cancerului. Consumul de fructe şi legume bogate în beta-caroten a fost asociat în numeroase studii cu un risc scăzut de cancer, acelaşi efect avându-l şi sterolii din seminţele de dovleac. Alte surse bogate în beta-caroten mai sunt şi cartofii dulci, morcovii, legumele cu frunze verzi, pepenele galben, ardeiul gras, caisele uscate, mazărea (gătită), broccoli (gătit) etc., potrivit adevarul.ro



Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Octombrie 2020 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.