Zahărul, pe lângă creşterea în greutate, poate provoca și afecţiuni cardiovasculare, favorizează diabetul zaharat. Un aport crescut de zahăr poate genera o senzaţie de oboseală. Îţi dă energie pe un interval scurt de timp, după care absorţia este rapidă, glicemia creşte, creşte secreţia de insulină, repede scade glicemia în organism şi atunci apare senzaţia de oboseală şi nevoia de a mânca în continuare. Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat de ce zahărul este periculos pentru organism.

„L-am putea defini ca inamicul numărul 1, dar acum să ne referim ce înseamnă zahăr, pentru că noi, în România în general, prin zahăr înţelegem zahărul rafinat, zahărul pe care îl folosim la cafea, la ceai. Zahărul este format din glucoză şi fructoză în proporţii egale şi îl putem clasa carbohidraţilor, ca şi macronutrient”, afirmă dr. Răzvan Vasilescu.

Specialistul recomandă să separăm zahărul natural de zahărul adăugat, pentru că în primul rând trebuie să ne ferim de zahărul adăugat care aduce calorii goale, pentru că 1 gram de zahăr aduce 4 calorii, dar sunt calorii goale.

Băuturile îndulcite sunt un adevărat pericol, în special pentru copii, pentru că obezitatea la copii se pare că este legată de aportul crescut de băuturi îndulcite.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi organizaţiile internaţionale recomandă ca şi doză maximă, 10 % din aportul caloric, ceea ce înseamnă aproximativ 25-30 de grame de zahăr adăugat, ca şi porţie totală pe zi.

Citeste si:
4 efecte periculoase pe care le are zahărul asupra organismului
Accelerează procesul de...

Atunci când cititm eticheta, zahărul se ascunde sub multe denumiri. Este siropul de porumb, care are o cantitate mai mare de fructoză decât zahărul rafinat, chiar şi siropul de agave, maltoză, dextroză.

În momentul în care suntem obosiţi, stresaţi, avem nevoie de ceva care să descarce dopamină şi e zahărul sau produsele de patiserie. Se pare că există o legătură directă între cei care nu dorm noaptea, sau au un somn limitat, precizează antena3.ro

„Zahărul, pe lângă creşterea în greutate, se asociază şi cu alte afecţiuni cardiovasculare, favorizează diabetul zaharat. De asemenea, un aport crescut de zahăr ne dă o senzaţie oboseală. Îţi dă energie pe un interval scurt de timp, după care absorţia este rapidă, glicemia creşte, creşte secreţia de insulină, repede scade glicemia în organism şi atunci apare senzaţia de oboseală şi nevoia de a mânca în continuare'', a spus dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Citeste si:
Lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolare acasă sau...
Guvernul a aprobat o lista cu...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.