Bolile cardiovasculare sunt tot mai des întâlnite, în special la persoanele în vârstă, dar din păcate nu toate au simptome clare, care să constituie un semnal de alarmă pentru pacient. De aceea, de multe ori problema este descoperită foarte târziu, când șansele de vindecare sunt reduse sau apar deja complicații, cum este un infarct.

Medicii avertizează că bolile cardiovasculare nu se manifestă mereu prin durere în piept, palpitații, leșin sau dificultăți de respirație. Multe simptome sunt mai neobișnuite, nu sunt specifice bolilor de inimă și de aceea tind să fie ignorate sau puse de seama altor afecțiuni.

Iată care sunt manifestările aparent banale, care ar trebui să te trimită rapid la un medic cardiolog, pentru consult:

1. Greață, durere de stomac, arsuri gastrice

Aceste simptome par să sugereze o simplă indigestie, dar ele pot fi de fapt provocate de un atac de cord. Bizarele simptome sunt întâlnite mai ales la femei și pot declanșa inclusiv crize de vomă, deși, în realitate, problema nu este la stomac sau la ficat, ci la inimă.

2. Amețeală

Starea de amețeală, care de obicei nu durează mai mult de câteva secunde, poate avea multe cauze. Poate fi provocată de deshidratare, dar poate fi și semnul unui infarct, mai ales dacă este însoțită de dificultăți de respirație. În acest caz, trebuie chemată de urgență salvarea. Senzația de amețeală apare din cauză că tensiunea arterială scade foarte mult și brusc, iar una dintre cauze poate fi incapacitatea inimii de a mai pompa suficient sânge spre organe.

3. Durere în maxilar sau gât

În mod normal, aceste simptome sunt asociate cu o răceală, dar pot fi provocate și de o criză cardiacă, mai ales dacă sunt asociate cu o senzație de durere sau presiune la nivelul pieptului. De multe ori, durerea în piept provocată de un infarct se extinde spre gât sau chiar mai sus, la maxilar.

4. Sforăit foarte puternic

Sunetele neobișnuit de intense care apar în timpul sforăitului pot fi un semnal de alarmă, mai ales dacă persoana pare să nu aibă suficient aer sau lasă impresia că se sufocă. Aceste manifestări pot indica apneea în somn, o boală care presupune oprirea completă a respirației pentru câteva momente. Bolnavul nu-și dă seama ce se întâmplă, dar, în timp, această problemă slăbește și mai mult inima. Dacă apare acest fenomen, trebuie consultat un medic, pentru că există soluții care să amelioreze apneea.

Citeste si:
Ce sunt alergenii: tipuri și simptome principale
Ce sunt alergenii: tipuri și...

5. Tuse persistentă

De cele mai multe ori, o tuse care nu dispare mai mult timp este semnul unei probleme la plămâni. Însă, persoanele care fac parte din categoria de risc pentru bolile cardiovasculare trebuie să fie atente și la acest simptom. O tuse persistentă, care produce un mucus de culoare roz sau albă, poate fi semnul insuficienței cardiace. Inima nu mai poate pompa sânge eficient, iar atunci o parte din acest sânge ajunge înapoi în plămâni.

6. Umflarea picioarelor sau gleznelor

Atunci când inima nu mai poate asigura o circulație normală a sângelui, acest fluid se acumulează în vene și provoacă umflarea țesuturilor. De asemenea, în caz de insuficiență cardiacă, rinichii nu mai pot elimina eficient apa și sarea din organism, iar această acumulare duce la rândul ei la umflarea picioarelor sau gleznelor.

Citeste si:
Remedii naturiste pentru calmarea tusei
Remedii naturiste pentru...

7. Transpirație rece

Apariția acestui fenomen, fără o cauză clară, normală, poate fi semnul declanșării unui atac de cord.

Persoanele care fac parte din categoria de risc, adică au peste 60 de ani, suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune arterială, ar trebui să acorde o și mai mare atenție acestor simptome mai puțin obișnuite.

Bolile de inimă pot fi descoperită cu ajutorul unei electrocardiograme sau prin alte investigații specifice, precum ecografia cardiacă sau holter EKG. Aceste aparate moderne oferă medicului informații importante despre structura și funcționarea inimii. La cel mai mic semnal de alarmă, este important să mergem la medic pentru consult și analize, pentru ca eventualele afecțiuni cardiace să fie descoperite din timp, când șansele de vindecare sunt mult mai mari.

Citeste si:
Alina Eremia are probleme de sănătate. Artista și-a spus durerea în...
Alina Eremia are probleme de...

Despre autor:


Ultima actualizare: 26 August 2020 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.