Tusea este una dintre cele mai comune manifestări ale răcelii. Este un reflex natural, care apare atunci când ceva ne irită gâtul și căile respiratorii. Cele mai la îndemână remedii sunt siropurile de tuse.

Fie că alegi Calmotusin, un sirop balsam din plante și uleiuri esențiale, fie altceva care să îți liniștească tusea, important e să acționezi la timp. Dacă preferi alte remedii naturale, ți-am pregătit câteva idei care să te ajute atunci când ai nevoie.

Înainte de a folosi orice metodă de calmare a tusei, indiferent că vrei să folosești siropuri, plante pentru calmare, pastile de supt sau medicamente, consultă-te cu medicul tău curant și, după ce ați decis împreună ce este potrivit pentru tine, treci la acțiune.

Mierea de albine

Este un aliment ce are proprietăți antibacteriene, ameliorează tusea și durerile de gât. Deoarece este un bun emolient, ajută la calmarea gâtului iritat. O poți folosi ca atare sau în combinație cu lămâie sau puțin hrean. De asemenea, o poți amesteca împreună cu câteva picături de tinctură de propolis, dar o poți pune și în lapte călduț sau într-un ceai de plante ori de ghimbir.

Gargara cu sare

Este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode naturiste ce ajută la ameliorarea tusei. Într-un pahar de 250 de mililitri cu apă călduță adaugi o linguriță de sare. Amesteci până se dizolvă, apoi o folosești. Sarea fiind un dezinfectant natural, te va ajuta și îți va calma gâtul iritat.

Ridichea neagră

Ajută la calmarea tusei uscate, dar și a celei productive. Este un remediu ancestral, pe care îl foloseau chiar și bunicii noștri. Speli bine ridichea, îi decupezi un căpăcel în partea de sus, o scobești puțin și adaugi zahăr sau miere de albine și lași peste noapte. A doua zi dimineață, bei siropul obținut, apoi repeți procedeul. Are gust bun și îl poți da chiar și copiilor.

Ceaiurile de plante

Infuziile, consumate călduțe, calmează tusea și te liniștesc pe parcursul zilei. Poți să îți faci chiar și un ceai de tei, înainte de culcare, pe care să îl bei la temperatura camerei. Acesta, datorită efectului său calmat, te va ajuta să dormi mai bine.

Citeste si:
10 remedii care ar putea trata și preveni apariția părul cărunt
Scapă de părul alb: 10...

O altă infuzie recomandată este aceea din cimbrișor. Adaugă, în 250 de mililitri de apă fierbinte, o linguriță de cimbrișor și lasă la infuzat 20 de minute. Bea-l cu înghițituri mic. Repetă de 3 ori pe zi. Cimbrișorul este un antiseptic natural pentru căile respiratorii și te va ajuta la calmarea tusei.

Ceaiul din rădăcină de nalbă mare este un alt remediu împotriva tusei. Este renumit pentru combaterea infecțiilor și are proprietăți de calmare a tusei. Se prepară la fel ca infuzia de cimbrișor și se pot bea până la patru căni de ceai pe zi.

Inhalațiile cu abur

O altă metodă eficientă pentru ameliorarea tusei o reprezintă inhalațiile. Cu siguranță îți amintești când mama sau bunica ta îți punea dinainte un castron cu apă sau ceai care scotea aburi și te acoperea cu un prosop pe cap, ca să inhalezi aerul cald.

Citeste si:
Buze numai bune de sărutat: 3 remedii naturale pentru buze moi și...
Buze numai bune de sărutat: 3...

Poți să adaugi în apa fierbinte câteva picături de ulei esențial de pin. Acesta are un efect de calmare și este și un bun dezinfectant natural. Stai sub aburi minimum 10 minute în fiecare seară.

O altă metodă pentru inhalații este cea cu ceaiuri din diferite plante pe care le ai în casă. Procedeul este același, iar plantele îți vor oferi o senzație plăcută și te vor ajuta să respiri mai bine.

Indiferent de metodele pe care le preferi ca să îți tratezi tusea, important este să acorzi atenția cuvenită oricărei forme de răceală și să nu acționezi singur, ci abia după ce te-ai sfătuit cu o persoană avizată, care să te îndrume corect.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.