Potrivit unor studii, nivelul ridicat de poluare poate crește riscul de deces pentru persoanele infectate cu virusul COVID-19.

Medicul Maria Neira, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că țările care au un nivel ridicat de poluare, precum cele din America Latină, Africa și Asia, ar trebui să ia măsuri serioase de precauție.

În astfel de țări, cazurile de infectare cu coronavirus sunt severe.

Cu toate astea, specialiștii spun că este mult prea devreme să se pronunțe cu privire la legătura dintre poluare si decesele provocate de COVID-19.

Vom face o hartă cu cele mai poluate țări pentru a sprijini autoritățile naționale din aceste regiuni, astfel încât să își poată pregăti corespunzător planul pentru combaterea pandemiei”, a spus medicul Maria Neira.

Un studiu realizat în Statele Unite sugerează faptul că rata mortalității din cauza COVID-19 crește cu aproximativ 15% în zonele în care s-a înregistrat chiar și o mică creștere a nivelului de poluare, în anii premergători pandemiei.

Tiparele ratei mortalității din cauza COVID-19 mimează atât tiparele din zonele cu o densitate mare a populației, cât și din zonele cu o expunere ridicată la PM2.5 (particule)”, se arată într-un raport al Universității Harvard.

Aceste particule, care reprezintă doar 3% din diametrul unui fir de păr, au fost asociate înainte și cu alte probleme de sănătate, precum infecțiile respiratorii și cancerul la plămâni.

Este printre primele studii care demonstrează suspiciunea noastră și ipoteza potrivit căreia gravitatea infecției cu COVID-19 poate fi mărită de poluarea aerului cu particule”, a declarat Prof. Annette Peters, citată de BBC.

Un alt studiu, de data aceasta făcut de Universitatea din Siena, Italia, și Universitatea Arhus din Danemarca, sugerează că ar exista o posibilă legătură între nivelul ridicat de poluare și decesele provocate de COVID-19 în nordul Italiei.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

Regiunile Lombardia si Emilia Romagna au o rată a mortalității de aproximativ 12%, comparativ cu 4,5% în celelalte regiuni din Italia.

În acestu studiu, publicat pe Science Direct, se arată că: „Nivelul ridicat de poluare din nordul Italiei ar trebui considerat ca fiind un coeficent suplimentar al nivelului ridicat de mortalitate din acea zonă”.

Populația, vârsta, diferitele sisteme de sănătate și variatatea măsurilor de prevenție din regiuni ar trebui și ele luate în calcul.

Între timp, în Filipine, Cesar Bugaoisan, de la Asociația pentru Practicanții de Îngrijire Respiratorie, a spus: „În datele noastre preliminare, aproape toate persoanele decedate din cauza coronavirusului aveau boli preexistente, majoritatea acestora asociate cu poluarea aerului”.

Poluarea aerului ucide aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an și mai mult de 90% dintre populația de pe glob trăiește în locuri unde poluarea aerului trece de limita normală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

Multe dintre țările afectate sunt în Sudul Asiei, Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

De asemenea, orașe din Chile, Brazilia, Mexic și Peru au un nivel periculos de poluare, potrivit rapoartelor OMS și Națiunilor Unite.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Aprilie 2020 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.