Pisicile nu sunt imune la noul coronavirus, iar un nou studiu arată despre ce riscuri este vorba și cum ar trebui să îți protejezi animalul de companie.

Într-un nou studiu, cercetătorii au arătat că mai ales câinii sunt rezistenți împotriva virusului, astfel că nu trebuie să îți faci griji cu privire la ei. Totuși, sunt animale în organismul cărora noul Covid-19 se poate replica ușor.

Ce animale pot avea coronavirus


  • Pisicile
  • Dihorii

Ce animale prezintă risc scăzut de coronavirus


  • Câinii
  • Porcii
  • Găinile
  • Rațele

Pentru a vedea ce animale ar putea lua Covid-19, cercetătorii au introdus virusul în animale, fie prin nas, fie prin gât, iar apoi au măsurat cât de bine s-a replicat acesta.

În cazul pisicilor și dihorilor, coronavirusul s-a replicat în tractul respirator superior (dar nu în plămâni, ca în cazul oamenilor). Mai ales pisicile bătrâne ar prezenta un risc ridicat de infecție.

Poate pisica ta să îți dea coronavirus?

Momentan, nu există dovezi de transmitere de la o pisică la alta, însă temerile sunt cu privire la transmiterea pisică - om.

Totuși, Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor spune că până acum, ”nu există dovezi că animalele de companie pot da virusul oamenilor.”

Cu toate acestea, știm că virusul a pornit de la animale, însă e un mister cum s-a transmis coronavirusul, dar și de unde exact a pornit. Există atât teoria conform căreia virusul vine de la lilieci, dar și cea care atestă că noul virus provine de la pangolini.

Cum să îți protejezi pisica de coronavirus

Dacă vrei să îți ferești pisica sau alt animal de companie de posibilitatea de a lua coronavirus, trebuie să iei câteva măsuri de prevenție.


  • Nu îți lăsa pisica să părăsească spațiile interioare.
  • Evită contactul apropiat cu animalul, mai ales dacă tu ai coronavirus.
  • Păstrează-ți obiceiurile bune de igieniă.

Și totuși, deși există riscuri pentru animalele de companie, acestea sunt destul de scăzute, în realitate. Un experiment de laborator, în care o doză mare de virus este injectată animalului, nu este ușor comparabil cu ceea ce se întâmplă în realitate, în cazul transmiterii, arată inverse.com.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Tigrul depistat pozitiv cu coronavirus

Grădina Zoologică din Bronx, New York, are de-a face cu un prim caz de animal infectat cu virusul Covid-19. Un îngrijitor infectat cu acest virus ar fi transmis felinei boala. Respectivul era asimptomatic la momentul transmiterii.

Nadia are patru ani și este un tigru malaezian în vârstă de patru ani. În prezent, aceasta are câteva simptome ușoare, iar oficialii grădinii zoologice se așteaptă la o recuperare completă. Reprezentanții grădinii zoologice spun că au testat felina după ce și-au luat toate măsurile de precauție.


Despre autor:


Ultima actualizare: 9 Aprilie 2020 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.